Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Schaken sport voor jong en oud

Algemeen

REGIO - Als lezer van De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant krijgt u regelmatig schaaknieuws uit de regio Brabantse Wal. Weliswaar is er maar één schaakvereniging in de regio, namelijk BSV, maar deze vereniging heeft een regionale uitstraling. Binnenkort start het winterseizoen weer. Dan vindt de strijd om het clubkampioenschap weer plaats. Bij de senioren moet dan duidelijk worden wie kampioen Berend Ruben kan uitdagen. Uiteraard zal Berend zijn best doen om zijn kampioenschap te prolongeren. Hetzelfde geldt voor de jeugd. Wie wordt de opvolger van jeugdkampioen Casper Room of prolongeert hij de titel? Beide spelers komen overigens uit Halsteren.

Schaakvereniging BSV bestaat 75 jaar en vierde dit heuglijk feit, uitgesteld, op 3 september. Bij de jubileumviering speelden de senioren van BSV in een simultaan tegen grootmeester Daniel Dharda en de BSV-jeugd tegen schaakmeester Arben Dharda. Respectievelijk zoon en vader. Leuk is dat beiden bij BSV hebben gespeeld.

BSV werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht door kapelaan Van de Velde. Als oprichtingsdatum wordt aangehouden 1 januari 1946, maar waarschijnlijk werd daarvoor al in het Bergse geschaakt. Ook werd er eerder in de Bergse regio geschaakt, maar die vereniging(en) zijn later weer opgeheven.

BSV-jeugd

De schaaklocatie bij het Juvenaat zal vanwege de verhuizing van het Juvenaat komen te vervallen. De BSV-jeugd gaat nu net als de senioren spelen in de Dependance Sport & Beweging van RSG ‘t Rijks, Rijtuigweg 4, 4611 EL Bergen op Zoom. De jeugdleden van BSV krijgen hierover nader bericht. Maar wat blijft is dat de BSV-jeugd weer in diverse kleine trainingsgroepjes les krijgt via de Stappenmethode van gediplomeerde schaakdocenten. Daarnaast starten de verschillende schaakcompetities ook weer. Door corona zijn een aantal jeugdschakers gestopt. Hopelijk groeit de jeugdafdeling van BSV weer tot 30-50 jeugdige schakers uit de hele regio Brabantse Wal. Er zijn in ieder geval gediplomeerde trainers voor alle stappenniveaus. Er wordt waarschijnlijk weer vanaf dinsdagavond 13 september geschaakt en getraind.

Schaken op school

Traditioneel wordt er geschaakt op de basisschool De Rode Schouw in Halsteren en dat zal ook komend jaar weer het geval zijn. Bij andere scholen vindt het schaken wat minder regulier plaats. De Bergse schaakacademie wil scholen graag informeren over de verschillende mogelijkheden. Neem hierover contact op via info@bozschaak.nl
Een schaakevenement met regionale uitstraling is het districtskampioenschap voor basisschoolteams. In de coronaperiode is dit toernooi niet doorgegaan, maar in maart 2023 zal het waarschijnlijk weer op de agenda staan. De meeste basisscholen in West-Brabant worden hierover bericht, maar van sommige scholen is het mailadres niet meer bekend. Als u informatie hierover wilt, schrijf dan naar het eerdere genoemde mailadres.

BSV-schaaktoernooi
Waarschijnlijk vindt zaterdag 19 november weer het jaarlijkse BSV-schaaktoernooi plaats. Alhoewel jaarlijks, ook dit toernooi kon vanwege corona een tijdje niet doorgaan. Jeugdleider Oliver de Hert wil er alles aan doen om het dit jaar door te laten gaan.

Van tijd tot tijd vindt er tussen Bergen op Zoom en Roosendaal een jeugdkamp plaats, maar ook dit evenement is door de corona uitgesteld. Dit jaar moet het er weer van komen. De Roosendalers staan te trappelen om het verlies van de vorige ontmoeting goed te maken, maar de Bergenaren zullen proberen dat te voorkomen. Een gezonde rivaliteit.

Schaakpuzzels

Zoals u gewend bent, krijgt u weer wat puzzels voorgeschoteld. Te beginnen met de oplossingen van vorige keer. In de stelling in het diagram schaakprobleem 1 kan wit winnen via: 1. Lxd7 Txd7 2. Pxe5. Wit staat dan een paard voor en normaal gesproken wint wit dan.

In de stelling van het diagram 2 kan wit op de volgende manier winnen: 1. Tg6. Wit dreigt nu het paard te slaan. Het paard kan naar vier velden, g4, g8, f7 en f5. Op g4 en g8 slaat de toren het paard en op f7 de loper. Dus lijkt de volgende zet logisch: 1. … Pf5. Maar dan volgt 2. Te6#

De nieuwe problemen: voor beide geldt: wit zet en bereikt een winnende positie. (René Punt)

Nieuw schaakprobleem 1
Nieuw Schaakprobleem 2
Schaakprobleem 1
Schaakprobleem 2