Kermisloop Putte. (Foto: Organisatie Kermisloop Putte).
Kermisloop Putte. (Foto: Organisatie Kermisloop Putte). Foto: Organisatie Kermisloop Putte

Kermisloop bol van Putse ambiance

Algemeen

PUTTE – De week van de Putse kermis is in Putte misschien wel de mooiste week van het jaar. Het is bovendien een week die bolstaat van de tradities: de jaarmarkt, de Sluitingsprijs, maar ook de kermisloop. Ook in 2022 schreven honderden lopers zich in, en werden ze toegejuicht door een nog veel talrijker en enthousiaster publiek.

Uniek aan de Putse kermisloop is het 2,5 kilometer lange parcours, dat zowel over Nederlands als over Belgisch grondgebied loopt. In welk land ze ook lopen, onderweg is er genoeg te zien voor de lopers: livemuziek, drankposten, en vooral veel, heel veel publiek dat zich lange tijd vermaakt wist. Om 18.30 werd het startschot gegeven voor een jeugdloop voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar, die 500 moesten afleggen liepen. Daarna was het de beurt aan de 8- tot 12-jarigen, die zo’n 1200 meter liepen. Vervolgens was het de beurt aan de volwassen lopers, om 19.15 uur konden die hun tanden stukbijten op een wedstrijd van 5 kilometer en om 20.00 uur viel het startschot voor de tien kilometer. Daar stond onder andere ook wethouder Lars van der Beek aan het vertrek.

De verschillen tussen de lopers, ruim 850 in totaal over beide afstanden, waren soms groot, maar daar gaat het niet over bij de Putse Kermisloop. De sfeer, de gezelligheid van de kermis, het publiek en de enthousiaste speakers, daar gaat het om. Lopen is leuk, maar in die bijzondere, Putse ambiance wordt het nog veel groter. Dat weten de hardlopers uit de Zuidwesthoek al jaren.