40 Jaar Halchterth
40 Jaar Halchterth

Jubileum 40 jaar Halchterth

Algemeen

HALSTEREN - Bij de feestelijke viering van het 40-jarig bestaan van Heemkundekring Halsteren/Lepelstraat is zondagmiddag 2 oktober het jubileumboek ‘Halchterth een verenigende vereniging’ gepresenteerd.

Sinds de oprichting van Halchterth zijn we 41 jaar verder. Anton van Oost, na Henk van Aert, wijlen Janus Verswijveren en Arian Kommers de vierde voorzitter, bedankte in zijn openingswoord de ‘mannen van het eerste uur’ die destijds de stap naar de notaris hebben gezet. “Heemkundekring Halchterth is uitgegroeid tot een zeer grote vereniging met 650 leden, vele werkgroepen, een prachtig onderkomen en een enorme collectie waar we de Halsterse en Lepelstraatse bevolking enorm dankbaar voor zijn. We horen bij de tien grootste heemkundekringen van de provincie Noord-Brabant. Toch zijn er nog meer leden nodig en dat is een hele uitdaging, zeker in deze tijd. Verkoop van het heemhuis voor een symbolisch bedrag door de gemeente vordert door wethouderwisselingen niet echt. We hebben te maken met een stijging van 10.000 euro aan energiekosten. Ondanks heel veel leden en werkgroepen zoeken we hier en daar versterking, onder andere met een interieurverzorgster en terreinman”, aldus voorzitter Anton van Oost.

Initiatief

Medeoprichter Henk van Aert kreeg uit handen van Arian Kommers het eerste exemplaar van het jaarboek uitgereikt in een volle ontvangstruimte van heemhuis de Hof van Ram. Van Aert vertelde een anekdote die niet in het prachtige jubileumboek vol verhalen is opgenomen: “Eigenlijk was burgemeester Heldens destijds de eerste initiatiefnemer tot oprichting van een heemkundekring. Toen het kerkbestuur een middeleeuwse kandelaar wilde verkopen kwamen wijlen Leo Galema, wijlen Willem Jansen en ik bij elkaar. We zochten uit wat er nodig was om een heemkundekring op te richten. Er werden brieven geschreven naar onder anderen de bisschop. Met z’n drieën vormden wij het bestuur van de Heemkundige Studiekring Halsteren en Lepelstraat, een vereniging in oprichting.”

Kandelaar

Henk van Aert schonk na het in ontvangst nemen van het jubileumboek de bijzondere kandelaar die aan de basis stond van de oprichting aan de heemkundekring. “Helaas zonder het kistje om de kandelaar in stukken op te bergen”, zei hij erbij, “want dat ontbreekt.”

Speciale dank ging uit naar de werkgroep redactie voor het samenstellen van het bijzonder mooie jubileumboek: Arian Kommers, Joop van Elzakker, Trudy van Linden, Mieke Grever, Bas Augustijn, Marianne de Hoogh-Andriessen, Lia Rozendaal en Jan Bax. Het jubileumboek ‘Halchterth een verenigende vereniging’ is mede mogelijk is gemaakt met steun van de gemeente. 

Tussen de bedrijven door werden Thomasvaer en Pieternel teksten voorgedragen en verzorgde Frans Nefs een presentatie, gedeeltelijk  in dialect. 

De kandelaar van medeoprichter Henk van Aert (rechts) voor heemkundekring Halchterth.
De werkgroep redactie die het jubileumboek samenstelde.
Overhandiging van het jubileumboek.
Afbeelding
40 Jaar Halchterth
40 Jaar Halchterth
40 Jaar Halchterth
40 Jaar Halchterth
40 Jaar Halchterth
40 Jaar Halchterth
40 Jaar Halchterth