Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Opening van de mode-expositie met Prinses Delphine van Saksen-Coburg (links) als gast.
Opening van de mode-expositie met Prinses Delphine van Saksen-Coburg (links) als gast. (Foto: Pascal Brugman)

Sprekende mode-expositie in Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM - In het Markiezenhof vond donderdagmiddag de officiële opening plaats van de gloednieuwe expositie ‘IF CLOTHES COULD TALK’, waarin mode en media centraal staan. Bijzondere gast tijdens deze opening was de prinses van België én kunstenares: Prinses Delphine van Saksen-Coburg. 


De tentoonstelling draait om twee toptalenten: Funda Erzade en Rosalie Boonstra. Funda is filmmaker en kunstenaar met een voorliefde voor intieme verhalen in een wereld tussen ergens en nergens. In haar recente werk onderzoekt ze hoe ze dans, muziek, mode en mens-zijn harmonieus kan laten samenvloeien. Rosalie is modeontwerper, onder andere bekend van het NET5 programma ‘Heb ik wat van je aan’. In haar volumineuze designs komen zachte stoffen en vele kleuren samen. Het ambacht staat centraal en ze laat zich inspireren door historie en verwerkt de invloeden uit historische kleding naar hedendaagse ontwerpen. 

De expositie richt zich op de kracht en zeggenschap van kleding en laat zien en beleven hoe kleding invloed heeft op de drie hoofdthema’s: gevoel, gedrag en uitstraling. De kunstfilm van Funda Erzade, geheel opgenomen in het Markiezenhof, en de prachtige design jurken van Rosalie Boonstra vormen de basis van de tentoonstelling. Taalkunst van woordkunstenares Amber Setta ondersteunt en verbindt op een creatieve manier de verhaallijnen van de expositie. 

Prinses Delphine van Saksen-Coburg heeft een van haar bekende jurken in bruikleen beschikbaar gesteld. In haar kunst maakt prinses Delphine vaak gebruik van woorden. Zo ook in de door haar ontworpen statement jurk “NEVER GIVE UP Life”. Zij ziet woorden door haar dyslexie in eerste instantie als vormen alvorens de betekenis ervan duidelijk wordt. Dus zowel in woorden als in haar vormgeving draagt zij haar boodschap vol positiviteit over: geef nooit op. Prinses Delphine van Saksen-Coburg zal bij de opening aanwezig zijn om de expositie te bewonderen. De expositie is tot 19 maart 2023 te zien in de Schatkamers van het Markiezenhof. Meer info: www.markiezenhof.nl

Meer berichten