Anneke de Vries
Anneke de Vries Foto: Dennis van Loenhout

Grote startweek voor kleine Emmauskerk

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De Emmauskerk is belangrijk voor de wijk Noordgeest, maar ook voor de wijde omgeving. Voor de ongeveer 90 gemeenteleden van de Emmauskerk begint het nieuwe seizoen met een startweek, waarin het geloof centraal staat, maar de verbinding nog centraler.

De Emmauskerk aan de Korenberg begon zijn leven als katholieke kerk, maar werd na jaren te hebben leeggestaan gekocht door de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, een stroming binnen het gereformeerd protestantisme. De gemeenteleden knapten het oude kerkgebouw op en in juni 2011 hielden ze er hun eerste dienst. Inmiddels telt de gemeente ruim 90 leden, die niet alleen afkomstig zijn uit Bergen op Zoom, Halsteren en de gemeente Woensdrecht, maar ook uit Zeeland, Zuid-Holland en zelfs België. De vrijgemaakte gemeente telt in Nederland slechts 267 kerken, waarvan de Emmauskerk er één is.

“Jezus is de kern van ons geloof”, zegt Anneke de Vries, lid van de communicatiecommissie van de Emmauskerk, “anders dan in de katholieke kerk ontbreekt bij ons de Mariaverering en zijn het brood en de wijn ook niet heilig. Bovendien hebben we in onze kerk geen koor, we zingen zelf. Ook hebben wij elke zondag twee diensten, in de ochtend én in de middag. Zo zijn er nog meer verschillen met de katholieke kerk, maar zoals in elke kerk staan verbinding en geloof bijna centraal. Als ik naar mezelf kijk, dan geeft het geloof me het vertrouwen dat God alles in de hand heeft. Dat ontslaat me niet van de verplichting om me in te zetten voor de maatschappij en het geloof, maar het geeft me wel rust, en het maakt het makkelijker om problemen te dragen.”

Op 10 september begint de startweek van Emmauskerk, met het toepasselijke thema “Samen Bouwen”, waarin de gemeenteleden en eventuele gasten werken aan de onderlinge verbinding, waarmee ze een mooi “kerkjaar” tegemoet hopen te gaan. Die zaterdag gaan de gemeenteleden samen hooien in Tholen, en ’s middags wordt er geluncht in een restaurant in Oudenbosch, waarna er een rondleiding volgt in de basiliek of de sterrenwacht. Op zondag staat de viering centraal, maar is er ook Bijbelstudie en bouwen de gemeenteleden samen een insectenhotel en is er een gezamenlijke lunch. Op dinsdagavond is er een gezamenlijke maaltijd in de Emmauskerk, en op woensdagavond is er een Bijbelstudieavond waarin het thema van de week centraal staat. Ook de donderdag staat in het teken van Samen Bouwen, als de gemeenteleden samen koekhuisjes bakken en bouwen in de kerk. Op vrijdagavond wordt daar de film “Good Sam” vertoond. Op zaterdag staan de kinderen en jongeren centraal. De kinderen gaan ’s middags naar de Oesterdam om daar zandkastelen of -sculpturen te maken, en ’s avonds is er een barbecue.

Nog voor de startweek begint de Emmauskerk met een nieuwe Bijbelstudiegroep, die wordt gegeven in het Engels, Arabisch, Farsi en Nederland. “In veel landen is het niet toegestaan om Christen te zijn. Deze groep wordt geleid door een echtpaar dat dit zelf heeft meegemaakt en hierover kan vertellen in een omgeving waarin je vrij bent om te geloven”, zegt Anneke. “Ook op deze manier streven we naar verbinding. Iedereen is welkom bij deze Bijbelstudiegroep, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze diensten en voor de activiteiten van onze startweek.”

Wie wil deelnemen aan een activiteit in de startweek kan zich aanmelden via secretaresse@emmauskerk-boz.nl