Marinell Bruys
Marinell Bruys Foto: Dennis van Loenhout

Podium Kloosterhof start superseizoen

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het theaterseizoen staat voor Podium Kloosterhof op punt van uitbarsten. Zestien gevarieerde voorstellingen, en een groep enthousiaste vrijwilligers die na twee coronajaren staan te popelen om hun podium nieuw leven in te blazen, dat kan maar één ding betekenen: het wordt een theaterseizoen als nooit tevoren. Een superseizoen.

Twee coronajaren met veel beperkingen en weinig voorstellingen, dat was voor geen enkel theater goed. Ook niet voor Podium Kloosterhof, waar voorzitter Marinell Bruys niet veel anders kon dan hopen op betere tijden. “Met ons podium konden we ons publiek jarenlang iets bieden dat niet onderdeed voor grote theaters”, zegt Marinell, “dat betekent veel voor ons allemaal, voor het bestuur, maar ook voor alle vrijwilligers die achter de schermen actief zijn. Daarom kunnen we allemaal niet wachten om weer aan de slag te gaan. We hebben ons publiek gemist. Die vele lokale mensen die ons bezoeken, maar ook de mensen die soms van heinde en verre naar Podium Kloosterhof komen, omdat ze een bepaalde artiest volgen, of omdat ze de sfeer bij ons zo bijzonder vinden.”
Gelukkig is het bijna zover, op 17 september start de eerste van de zestien voorstellingen die voor Podium Kloosterhof seizoen 2022-2023 gaan vormen.

U2 Tribute en Grand Old Country
Op zaterdag 17 september start het optreden van The U2 Tribute, de meest ervaren U2-tributeband van Europa, om 20.15 uur. Marinell belooft een spetterend optreden met opzwepende meezingers die worden gebracht op een manier waar Bono zelf trots op zou zijn. Minstens zo interessant voor muziekliefhebbers is de komst op 8 oktober van de Blue Grass Boogiemen en Cor Sanne, die samen de band “Grand Old Country” vormen. “De naam zegt alles”, zegt Marinell, “de mooiste countryklassiekers uit de fifties en sixties. Denk aan Hank Williams, John Denver, Don Williams en Johnny Cash, maar ook aan rock-’n-rollhits van Elvis Presley, Ricky Nelson en Roy Orbison. Hartverscheurend mooi!”

Steven Kazàn, Wim Daniëls, Denise Jannah
Later in oktober, op de 22e om precies te zijn, maakt Podium Kloosterhof ruimte voor magie, als Steven Kazàn en zijn vrouw Jamie hun show “Hey Hello” naar Hoogerheide brengen. Steven Kazàn en Jamie stalen veel harten met hun humoristische en ongemakkelijke serie Corona TV op Youtube. Die humor komt, met veel interactie en nieuwe sketches, terug in “Hey Hallo”. Ook in de show van Wim Daniëls – die al twee keer eerder optrad in Hoogerheide – is humor de leidraad. In “Koken met Taal” schotelt Daniëls bezoekers de meest verrukkelijke taalgerechten voor. Zijn show vindt plaats op vrijdag 25 november. De maand december staat weer in het teken van muziek, met het optreden van Denise Jannah, die in “The Queen of Gospel” een eerbetoon brengt aan de misschien wel grootste gospelzangeres aller tijden, Mahalia Jackson. Jackson zong zelfs voor Martin Luther King, maar Denise Jannah zingt op zaterdag 17 december voor de bezoekers van Podium Kloosterhof.

Dolly Parton, O’Dreams, De Andersons
2023 begint voor Podium Kloosterhof op zaterdag 21 januari met het theaterconcert “Voor mijn part Dolly”, waarin zangeres Milène van der Smissen de reis van Dolly Parton naar het sterdom laat zien. Op zaterdag 11 februari is het tijd voor Ierse muziek, als het Iers/Nederlandse trio O’Dreams het beste van de Ierse hoofdstad Dublin naar Hoogerheide brengt, niet alleen in muzikale vorm, maar ook met de nodige humor. Kleinkunstgezelschap De Andersons brengt op zaterdag 25 februari een theaterconcert in de geest van schrijfster Astrid Lindgren, onder andere bekend van Pipi Langkous. Eerder werkten de Andersons samen met Arjen Lubach. In hun voorstelling “Een Mooiere Wereld” brengen ze teksten van de bekroonde schrijver Sjoerd Kuyper.

Lachen met Rob Scheepers, Rob en Emiel, en Mark van de Veerdonk
In theaterseizoen 2022-2023 valt er ook het nodige te lachen bij Podium Kloosterhof. Op zaterdag 11 maart met de voorstelling “Bekant” van de Brabantse comedian en tonprater Rob Scheepers, die vakkundig afrekent met de opsmuk van een wereld vol influencers. Twee weken later, op zaterdag 25 maart, verbazen illusionisten Rob en Emiel het publiek met magie, illusie en gedachte-experimenten in hun toepasselijk genaamde show “Van Houdini tot Copperfield”. “In seizoen 2018-2019 speelden ze ook bij ons”, zegt Marinell, “daar hebben mensen het nog steeds over!” Cabaretier Mark van de Veerdonk – naar verluidt de cabaretier met de grootste grapdichtheid van Nederland – staat op zaterdag 1 april bij Podium Kloosterhof met zijn allerlaatste show: “Podiumbeest Ontsnapt”.

Nienke Dingemans
Bij een lokaal theater hoort een lokaal tintje, dat volgt op vrijdag 14 april. Op die dag komt het Ossendrechtse zangtalent Nienke Dingemans naar Hoogerheide, om onder begeleiding van Joost Verbraak, Jan van Bijnen en Joris Verbogt haar lokale publiek te trakteren op blues zoals een meisje van 17 ze nog nooit eerder zong. “Geloof me”, zegt Marinell, “dit is de laatste kans om Nienke in eigen gemeente te zien zingen voor ze echt doorbreekt!”

70’s Unplugged, The Wieners, Lenny Kuhr, Fats Domino Tribute
Zaterdag 22 april staat volledig in het teken van popsongs uit de seventies van bands als Fleetwood Mac en The Eagles, die worden gebracht door de meesterlijke band The 70’s Unplugged. Amerikaanse klassiekers van een andere orde worden op zaterdag 6 mei gespeeld door The Wieners, die de beste rock, country, blues en honky-tonk uit de jaren ’50 spelen. Een ander icoon uit het verleden is Lenny Kuhr, die in 1969 het Eurovisie Songfestival won met haar nummer De Troubadour. Op zaterdag 13 mei zingt ze haar beste nummers in Hoogerheide, en waagt ze zich aan nummers van collega’s als Spinvis en Stef Bos. Op zaterdag 27 mei sluit Podium Kloosterhof het seizoen af met een eerbetoon aan Fats Domino door de tributeband van Eric-Jan Overbeek.

Uniek
Daarmee komt er dan een einde aan wat volgens Marinell Bruys een “superseizoen” moet worden. “Ik weet nog dat ik in 2005 een oproep in de Zuidwestkrant las, waarin het pas geopende Podium Kloosterhof vrijwilligers zocht. Daarop heb ik gereageerd, en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. De sfeer bij Podium Kloosterhof is uniek. We zijn kleinschalig, de artiesten zijn hier altijd dicht bij het publiek. De omgang met de artiesten is zonder uitzondering heel leuk, en meestal zoeken ze na hun optreden de foyer nog even op om daar gezellig met het publiek na te praten. Dat vind je alleen in een kleinschalig theater. Dat Hoogerheide dat heeft, is iets om trots op te zijn. We hebben ontzettend veel zin om aan de slag te gaan!”

Wim Daniëls
Steven Kazàn en Jamie
  De Andersons
Lenny Kuhr