Kermiskoers Halsteren met van links naar rechts Jan Roosendaal, Twan Simons, Dingeman van den Kieboom, Jenny Bennaars, Peter Bakx en Peter Kruf.
Kermiskoers Halsteren met van links naar rechts Jan Roosendaal, Twan Simons, Dingeman van den Kieboom, Jenny Bennaars, Peter Bakx en Peter Kruf.

Volluk: Kermiskoers

Algemeen

In de jaren ‘60 was de Halsterse kermis in heel de omgeving erg populair. Het was vier dagen volle bak, maar daarover een andere keer meer. Er was op maandag ook een kermiskoers, georganiseerd door café de Nieuwe Aanleg, beter bekend als café Jantje Adriaansen. Hier waren meerdere wielerclubs gevestigd, die vooral het promoten van de wielersport tot doel hadden.


Ook regelden ze altijd een wielerronde op de kermismaandag, dit was een feestelijke ronde in de buurt van de Antoniusmolen, met start en finish voor café de Nieuwe Aanleg. Met plezier maken als voornaamste doel, er was ook altijd een dikke banden wedstrijd voor gewone fietsen en/of mensen die bijna nooit op de fiets zaten. Resultaat: altijd volle bak daar!
Zo reed een keer ‘Suus de mulder’ mee met zijn transportfiets. In de voorlaatste ronde stopte Suus even en sprong er een klant van het café voor op het bagagerek, en samen kwamen ze als winnaar over de streep. Toen hij later zijn prijs op wilde halen, riep de verstekeling; die is dan voor mij, want ik was voor jou over de streep. Later werd het verkeer drukker en besloot men de wedstrijd te verleggen naar nieuwbouwwijk de Rode Schouw. Op de gelijknamige straat werd een streep getrokken, op een platte kar stond keurig in driedelig pak, vaste speaker Jo Bennaars, die de renners opnoemde en de premies bijhield. Verder stond er nog een frietkar/bierwagen, en het spel kon beginnen, wedstrijden in diverse klassen. in een oud fotoalbum vond ik nog wat foto’s hierover. Opvallend zo rond 1975 was de drukte aan de kant, hierop zou menig wielerwedstrijd in deze tijd jaloers zijn (die er nog zijn overgebleven). Op de sfeerfoto zien we enkele deelnemers van de funwedstrijd met onder anderen van links naar rechts: Jan Roosendaal, Twan Simons, Dingeman van den Kieboom, Jenny Bennaars, Peter Bakx en Peter Kruf.
Wel was de prijsuitreiking later in een vol café, en met klanken van het DECAP orgel bleef het nog lang onrustig die maandag, in de Nieuwe Molenweg.
Tot de volgende Volluk, Twan Simons

Veel publiek bij de dikke banden wedstrijd rond 1975.