'Het pannenkoekenhuisje' vroeger in de Kromstraat in Halsteren.
'Het pannenkoekenhuisje' vroeger in de Kromstraat in Halsteren. Foto: Janus van der Zande

Volluk: Het vroegere 'pannenkoekenhuisje' in de Kromstraat

Algemeen

HALSTEREN - Eerst was het de bedoeling dat ik 1 of 2 afleveringen zou maken over de huizen/huisjes, die zo rond de jaren '60 bij ons op het dorp stonden, zodat de jongere lezers eens terug konden kijken hoe hun ouders vroeger woonden. 

Net toen ik dacht alles te hebben gehad, kwam ik een foto tegen van een huisje dat wij vroeger 'het pannenkoekenhuisje' noemden.

Dit stond in de Kromstraat, onder aan de oude kerk. Ik was een klein manneke en mocht met mijn vader mee, voorop de buis van zijn fiets, om op bezoek te gaan naar een tante die daar toen woonde. Gek genoeg herinner ik mij niets meer van de binnenkant, maar des te meer van de buitenkant. Dit huis met het typische uitbouwtje, hier rechts op de foto, waarvan ze bij ons thuis zeiden 'daar bakken ze elke avond pannenkoeken in!' Voor een kind is dat een droom natuurlijk.

Door de linkerdeur kwam je in de schuur die aan het huis vast stond, en er dwars tegen aangezet was, in mijn kinderogen dan toch.

Ook nog wat kotjes en rennen voor het varken, de konijnen en wat kippen, verder was er ook de moestuin (den òf op zijn Alters). Daar haalde je de groenten uit voor je ging koken. Verser kon niet.

Het aanbouwtje bleek het fornuiskot te zijn, waar vroeger het warm eten werd gemaakt, ook bakte men hierin vroeger zelf vaak het brood voor eigen gebruik. Ik moet toegeven dat ik niet weet tot wanneer dit alles in gebruik was. Volgens mij bij deze tante niet meer, bakte haar moeder wel zelf brood, toen ze in de bossen op Klavervelden woonden. Daar kwam natuurlijk geen bakker.

Laatst was er een verhaal van de dialectgroep uit Hoogerheide, over het fornuiskot die dit in deze krant behandelde. Ook zag ik op facebook, van Suus Nefs, enkele oude foto's voorbijkomen, ik meen van het kinderstraatje, waar oude huisjes met ook deze aanbouwtjes op te zien waren. Suus jongen, zet ze nog eens in deze krant alsjeblieft.

Toen ik deze foto, genomen door Janus van der Zande, te zien kreeg kwam de nostalgie weer naar boven bij mij.

Tot de volgende Volluk,

Twan Simons.