Kinderen in overleg in de raadszaal.
Kinderen in overleg in de raadszaal. Foto: Pascal Brugman

Schoolkinderen als gemeenteraad

Algemeen

HUIJBERGEN / HOOGERHEIDE - Groep 8 van Basisschool Ste. Marie uit Huijbergen was maandag uitgenodigd door de Gemeente Woensdrecht om in de raadszaal te komen. Voor de Gemeente Woensdrecht is het belangrijk om kinderen op deze manier een kijkje te laten nemen wat er nou eigenlijk gebeurt in zo’n raadzaal. 

Burgemeester Steven Adriaansen ontving de kinderen samen met Christof die ook voor de Gemeente werkt. In de gang van het Gemeentehuis richting de kapel waar de raadszaal zich bevindt hangen allemaal foto’s van de personen die in de gemeenteraad zitten. Dus daar ging de eerste vraag al over, kent iemand één van die personen. Op dat moment kwam Eddy van Wezel binnen, die ook in de gemeenteraad zit. 

Eenmaal aangekomen in de raadszaal mochten de vierentwintig kinderen plaatsnemen op een van de stoelen. Na een welkomstwoord van de burgemeester en de uitleg over hoe de apparatuur werkt om hoorbaar te zijn werd er verteld wat de gemeenteraad nou eigenlijk doet. Nu werd het tijd voor de kinderen om zelf een politieke partij te vormen in groepjes van vier kinderen, hier hoort natuurlijk een naam bij. Zo ontstonden de partijen KDM, PN, MVPP, NWB, BDP en de GWE. Na een korte voorstelronde waar de partijen voor staan kon de raadsvergadering beginnen. 

Het probleem dat bij de gemeenteraad op tafel lag deed zich voor op een school en hier moest er een oplossing voor gezocht worden. Het voorstel dat de kinderen kregen moest ervoor zorgen dat er niemand meer iets kan doen dat verboden en/of gevaarlijk is. De diverse voorstellen waren: 1. Cameratoezicht in school en rondom school. Plus een experiment met een drone samen met vliegbasis Woensdrecht; 2. Een speciale app voor de school, genaamd Schoolguard. Met deze app kunnen alle gebruikers camerabeelden bekijken, ouders kunnen meekijken en luisteren, alle kinderen krijgen een mobiele telefoon met deze app en de kinderen zijn ook traceerbaar door middel van een chip in de telefoon. 3. Geen gevaarlijke en verboden spullen mee naar school, de kinderen krijgen een doorzichtige rugzak van school en zo kan iedereen zien wat erin zit. 

Nu werd het tijd voor de partijen om onderling te overleggen wat ze van dit plan vonden. Na een kort overleg werd de vergadering door de voorzitster weer geopend en mochten ze hun eerste bevindingen kenbaar maken. 

PN vond de rugzak niet kunnen in verband met de privacy die hiermee geschaad wordt. NBW vond het allemaal een beetje overdreven want ‘we leven niet in Amerika’. En zo had elke partij wel bedenkingen bij dit voorstel. Christof stelde uiteindelijk voor om de rugzak te vervangen voor een metaaldetector, maar ook dit vonden ze niets en zo mocht er gestemd worden voor het uiteindelijke voorstel. Na het overleg van de partijen werd het voorstel met alle stemmen tegen afgekeurd. Hieruit kon je opmerken dat voor deze klas de privacy toch wel erg belangrijk is.

Na de vergadering mochten de kinderen de burgemeester nog vragen stellen over zijn werk of over de raad. De burgemeester vindt zijn werk prachtig, met soms wat minder leuke kanten zoals het overlijden van mensen. Maar hij is vooral trots op dat hij burgemeester van de gemeente Woensdrecht mag zijn.

Kinderen in de Raadszaal
Kinderen in de Raadszaal
Kinderen in de raadszaal
Leerlingen uit groep 8 van basisschool Ste. Marie buigen zich als 'raadsleden' over een veiligheidsvoorstel.
Kinderen in de raadszaal
Kinderen in de raadszaal
Kinderen in de raadszaal