Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Amazones
Amazones (Foto: Illustratie Eric Elich)

Volluk: Vaderdag

Vorig jaar heb ik met Moederdag onze vrouwen voor het voetlicht gehaald, en nu zijn de mannen aan de beurt.


Op een lentedag zat ik in het zonnetje, en dommelde weg, en mijn gedachten gingen uit naar een onbekende toekomst.
Wij mannen zijn de helft van de bevolking op deze aardbol en die kregen het voor elkaar, dat zowat iedereen geloofde dat dit ook het belangrijkst deel van de bevolking was.

Op de een of andere manier hebben de mannen altijd de baas gespeeld ( al ken ik gezinnen waar vrouw de baas is!). Dit al vanaf het prille begin van ons bestaan, het zal er wel mee te maken hebben dat ze over meer spierkracht beschikken. Of ze konden betere knotsen vinden om de vrouwen te onderdrukken. Het is een gegeven dat er al meer dan tweeduizend jaar door de mannen de baas werd gespeeld in onze beleefwereld, al hadden ze daarbij ook onderling veel ruzie. Maar de inbreng van vrouwen was lang zo dat ze alleen volgzaam moesten zijn. Dit was eeuwenlang zo, in de politiek, het kerkelijke leven, de rechtspraak, ja heel de hogere overheid dus.
Pas na 1920 mochten vrouwen in Nederland ook naar de universiteit, nee de vrouwen moesten altijd maar ja en amen knikken, en wie daartegen inging kon in de late Middeleeuwen op de brandstapel eindigen.
Dan beslisten mannen gewoon even dat je een heks was.
De enkele vrouwen die wel een hoge positie hadden, onder andere bij de adel, dit kwam vaak omdat er geen goede mannelijke opvolger voorhanden was en ze kost wat kost de macht (het kapitaal) in de familie wilden houden. Dus alleen een vrouw als het hoogst noodzakelijk was!
Maar nu zijn de laatste decennia de vrouwen aan een inhaalslag bezig. Het aantal vrouwelijke studenten aan de universie tijd evenaart de mannen, en ik kan me zo gauw geen beroep indenken waar je tegenwoordig geen vrouwen tegenkomt, dus ook op hele hoge posities, zelf vind ik dat Frau Merkel de beste politica is die we de laatste 20/30 jaar hebben gehad in Europa.
Ook het aantal huisartsen en specialisten, overstijgt de mannen, loop maar eens door een ziekenhuis.
Als ik het zo naga hebben ze ons volledig ingehaald. Worden mannen straks nog overbodig? Want op oorlog voeren en ander haantjesgedrag zit toch niemand te wachten.
Even moet ik terugdenken aan een geschiedenisboekje dat ik in mijn lagereschooltijd heb gelezen. Het boekje was uit de bieb van een stad , want je denkt toch niet dat zoiets in ons katholieke Halsteren te vinden was midden jaren 60.
De titel is mij ontschoten maar het ging over de Amazones (nu nog is een amazone een vrouwelijke ruiter). Dit was een mythisch volk dat in de 6-de eeuw voor Christus leefde in het gebied tussen de zwarte zee en de Middellandse Zee. Het was een krijgsvolk dat uit alleen vrouwen bestond, ze hadden als eerste stam in hun gebied wilde paarden weten te temmen en waren daarop geoefende krijgers geworden met speren en met pijl en boog.
Ze hadden de Gargariërs, een buurvolk, onverwonnen en die lieten ze al hun werk doen. Ze gebruikten die mannen voor de voortplanting, en de jongentjes die hieruit geboren werden gaven ze terug aan de vader, de meisjes hielden ze zelf.

Eeuwenlang waren de Amazones een overheersend volk in die contreien.
Zo vinden we afbeeldingen terug op vazen en andere bronzen beelden waarop ze te zien zijn in hun uitrustig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Bijbelse beelden uit het Midden Oosten, droegen ze geen lange gewaden, maar hadden als ruiter al een tuniek en lange broek aan. Ook zie je ze in de uitrusting die we kennen van de Romeinen, dus een soort korte broek/rok. Tevens zijn er afbeeldingen waarop ze te zien zijn met één blote borst, en het verhaal gaat dat dit was om beter met een boog te kunnen schieten en om zelfs tijdens het paardrijden de baby te kunnen voeden.

Nu zult u denken waar gaat dit heen?
Vergeet niet dat wij Nederlanders heel sterk zijn in het selecteren van ons stamboekvee, ik denk aan stier Herman die vele nakomelingen heeft. Ook onze stamboekpaarden zijn over heel de wereld bekend, en ja die komen allemaal uit maar een paar bloedlijnen. U weet ook dat varkens en koeien veelal geïnsemineerd worden, zelfs huisdieren komen van een paar raszuivere mannetjes (de beste dus).
Zo komen er de laatste tijd verhalen naar voren van doctoren in klinieken die meerdere vrouwen met een kinderwens, bevrucht hebben met hun eigen zaad, dus dat dit verhaal niet mogelijk is?
Nu ik erover nadenk en zie dat vrouwen straks alles kunnen wat nu de mannen doen (plus niet vergeten de kinderen baren), denk ik ‘het zal toch niet zo zijn dat straks de meeste mannen overbodig worden, en er ook een stamboek van mannen komt, hoe moet het verder met ons?
Maar gelukkig voor ons hebben vrouwen ook hormonen, dus laten we hopen dat die hun werk goed doen en straks ook weer koppeltjes rondlopen, die verliefd op elkaar zijn.
En alles normaal zal gaan zoals het bedoeld is.
Ik heb er wel vertrouwen in. En hoop dat het een boze droom was.

Prettige Vaderdag 

Tot de volgende Volluk, 

Twan Simons

Meer berichten