Voorzitter Richard Musters en loodsbeheerder Jos Joosen van HL.
Voorzitter Richard Musters en loodsbeheerder Jos Joosen van HL. Foto: Dennis van Loenhout

Veertig jaar Herwonnen Levenskracht

Algemeen

HOOGERHEIDE – In 2021 bestond de stichting Herwonnen Levenskracht 40 jaar. Dat moest worden gevierd, liefst zonder beperkende coronamaatregelen. Dat moment is eindelijk daar: Herwonnen Levenskracht organiseert op 21 mei een reünie voor al haar vrijwilligers en oud-vrijwilligers. Daarna gaat de stichting met volle kracht vooruit door met wat die al 40 jaar doet: mensen helpen die dat nodig hebben.

Al jaren is hij beheerder van de loods aan de Woensdrechtse Grindweg waar Herwonnen Levenskracht, maar Jos Joosen is ook de beste geschiedschrijver binnen de gelederen van de stichting die zijn naam inmiddels afkort tot een simpel “HL”. Logisch, want samen met Leo Suijkerbuijk en Sjors Cleiren was zijn opa, Toon Jaspers, één van de oprichters van de stichting. “Om dat rond te krijgen leende hij 1000 gulden, met zijn huis als onderpand. Dat vond mijn oma niet leuk”, weet Jos nog. Maar Jaspers en zijn kompanen waren vastbesloten, en met reden: “Eén van de kinderen van mijn opa had een hersenaandoening. Hij wilde iets doen voor kinderen uit die groep. Tot de dag van vandaag zet HL zich in voor kinderen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking, maar we beperken ons niet meer alleen tot die groep. We zetten ons ook in voor ouderen, eenzame mensen of sociale minima.”

Inkomsten

HL zet zich op verschillende manieren in voor mensen die hulpbehoevend zijn. De vakantieweek voor kinderen met een handicap is beroemd in de regio. De afgelopen jaren kon die vanwege corona niet doorgaan, en voor de komende jaren mikt HL op een “vakantiedag” in plaats van een vakantieweek voor deze kinderen. Voorzitter Richard Musters legt uit waarom deze nieuwe vorm nodig is: “Door corona zijn we behoorlijk wat vrijwilligers verloren. Bovendien vraagt deze doelgroep enorm veel zorg, die veel van mensen vraagt en waarvoor je ook gecertificeerde verpleegkundigen nodig hebt die niet altijd beschikbaar zijn. Ook de kosten van een vakantieweek lopen op, terwijl we onze inkomsten juist zien afnemen. Het bezoek aan onze winkel is stabiel gebleven en mensen zijn ook goederen blijven doneren, maar - waarschijnlijk - door de opkomst van verkoopsites als Marktplaats en Vinted zien we dat mensen de mooiste spullen daar zelf verkopen, terwijl dat juist de pareltjes zijn waar wij mooie inkomsten mee kunnen genereren.”