Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Eindelijk is de Snoek op z’n plek

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het heeft jaren geduurd, maar sinds afgelopen zaterdag staat de Snoek uit de Wjeel eindelijk waar hij hoort: bij het gemeentehuis in Hoogerheide, met zijn neus naar de Wjeel gericht en zijn kinderen op zijn rug. Wjeeldrecht is weer een stukje mooier.

“Een kunstwerk dat zijn weerga niet kent”, noemt voorzitter Fon van Zunderd van karnavalssticting De Snoeken het nieuwe beeld van de Snoek, dat voor het gemeentehuis prijkt. Daar stond hij vroeger ook al, voor het oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat. Ook op de plek waar dat oude raadhuis stond, op het Ouwe Raedthuysplein, had de Snoek een tijdje een standplaats. “Voor een visboer”, zegt Van Zunderd, “dat kan natuurlijk niet, dat arme beestje was hartstikke bang.”

Alle gekheid op een stokje: voor de Wjeeldrechtse carnavalsvierder is de Snoek een belangrijk beestje. De legende wil dat lang geleden een koets met paarden in de Wjeel terecht kwam tijdens een rustpauze in Woensdrecht. Zowel de koets als de paarden zijn nooit teruggevonden, tot er op een goede dag een snoek opdook met het gareel van één van de paarden achter zijn kop. Elk jaar wordt die snoek nog uit de Wjeel opgevist door de grootste boer, voor een aangenaam vrblijf in Wjeeldrecht tijdens carnaval.

Metaalbewerker Andrew Wouts en spuiter Michel den Brinker maakten de nieuwe sokkel voor het beeld van de snoek, en staken ook het beeld zelf in een nieuw jasje. De H en de W in de sokkel verwijzen natuurlijk naar Hoogerheide en Woensdrecht, de dorpen die zich tijdens carnaval verenigen tot Wjeeldrecht. Op de rug van de snoek zitten twee kinderen, ook die symboliseren de twee dorpen waar de snoek zo geliefd is. “Het was echt een eer om dit te mogen doen”, zegt Wouts, die uitlegt dat hij samen met Michel den Brinker zo’n twee weken bezig was om het weergaloze kunstwerk te maken, “maar dat was het waard. Dit vergeet ik nooit meer.”

Ook raadslid Ludo Bolders is zeer in z’n nopjes met de nieuwe snoek. Hij diende de motie in die steun kreeg van de volledige raad en die zorgde dat het budget vrijkwam om de Snoek in ere te herstellen: “Een geweldig resultaat”, zegt hij, “ik ben tevreden, vooral voor de mensen van Wjeeldrecht. Voor hen hebben we iets heel moois gedaan.” Prins Marinus is het roerend met Bolders eens: “Super is dit”, zegt hij, “het beeld en de sokkel zijn erg mooi bedacht. Onze snoek zo te zien staan is prachtig.”