Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Genealogie bij heemkundekring Halchterth

HALSTEREN/LEPELSTRAAT - Stel in deze tijden van lockdown en binnen blijven slaat u aan het opruimen. Op zolder in een grote doos liggen allerlei papieren, mappen en fotomateriaal. De doos gaat open en een hele wereld gaat voor u open. Weliswaar uit vroegere tijden, maar het maakt toch nieuwsgierig. Een oude trouwfoto van opa en oma, lang geleden en daarbij ook nog een de trouwakte roept ineens vragen en ideeën op. Oh ja, ik was van plan om nog eens mijn stamboom te gaan uitzoeken denkt men bij zichzelf. En dan de vraag: maar hoe doe ik dat?


Natuurlijk is er via internet wel wat te vinden, maar hoe verder in de tijd, hoe moeilijker het wordt. Dan kom je er opeens niet meer uit en wat dan? De Heemkundekring kan uitkomst brengen. Er bestaat in Halsteren bij Heemkundekring Halchterth een werkgroep Genealogie. Al bijna 40 jaar is een clubje vrijwilligers bezig met genealogie. In al die jaren zijn er al veel gegevens over Halsterse en Lepelstraatse families door deze werkgroep uitgewerkt.

De werkgroep komt één keer per maand op de derde dinsdag bij elkaar. Nieuwe leden worden op weg geholpen met hun onderzoek naar de voorouders. Tegenwoordig is er online al heel veel te ontdekken, maar er blijven altijd vragen over, die opgelost proberen te worden met hulp van de anderen. Iedere genealoog heeft zijn eigen voorkeur in het verwerken van zijn of haar gegevens. Een van de bekendste en gebruikte is Alfaer. Maar daarnaast ook GensDatoPro Geneanet, Reunion en vele andere programma’s. Sommige zijn gratis, andere moet je voor betalen.

Onderzoek

De werkgroep beschikt over een eigen bibliotheek met persoonsdossiers, geboorte-, huwelijks- en overlijdenskaarten en een grote verzameling bidprentjes. Een van de leden van de werkgroep houdt zich hiermee bezig. Een kleine aanvulling op dit alles is te vinden in het archief. Van tijd tot tijd wordt er door twee leden een onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de bakkers in Halsteren en Lepelstraat. Op dit moment zijn zij bezig met een onderzoek naar kolenboeren en brandstofhandelaars in Halsteren en Lepelstraat.

Hebt u ook de zolder opgeruimd en brieven enzovoorts gevonden en lijkt het u leuk om ook uw eigen stamboom te maken en soms niet opgeloste vragen te kunnen beantwoorden? De werkgroep genealogie brengt dan uitkomst. Elke derde dinsdagavond van de maand klinken de verbaasde stemmen “oh, kijk nu eens’, of “is dat familie van mij” door de zaal van enthousiaste, verbaasde amateur genealogen. 

Nieuwsgierig geworden, komt u gerust langs. Heemhuis Hof van Ram, Beeklaan 29a te Halsteren. Gratis toegang. Let wel op de lockdown maatregelen in deze tijd: nu zijn we nog gesloten.

Meer berichten