Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
<p>Bouke de Waal</p>

Bouke de Waal

In de voetsporen van Hans

HUIJBERGEN – De naam “De Waal” doet het van oudsher goed bij ABZ. Naast partij-icoon en scheidend wethouder Hans de Waal maakte de Putse Laura de Waal al naam als een ambitieus en vasthoudend raadslid. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 staat er nóg een De Waal op de lijst: Bouke de Waal, een jonkie met een nuchtere kijk op de gemeentepolitiek. Dat heeft-ie van z’n oom.


Besturen doe je door te weten wat er leeft in een gemeente. Om dat te weten moet je zorgen dat de hele gemeenschap weerspiegeld wordt in je kandidatenlijst. Bouke de Waal (25) kent zijn leeftijdsgroep door en door, en zijn gemeente ook. De jonge Huijbergenaar raakte geïnteresseerd in de gemeentepolitiek door zijn oom, wethouder en ABZ-icoon Hans de Waal. “Op familiefeestjes probeert hij niet teveel over politiek te praten, maar toch ving ik wel eens wat op. Zo raakte ik met hem en mijn tante Joke aan de praat over ABZ. Toen ik hen vertelde dat het me wel interessant leek om bij ABZ betrokken te raken ging het snel. Sinds deze zomer ben ik lid van de partij. Ik ging er blanco in, maar heb al veel geleerd.”

Interessant

Zo leerde Bouke dat ABZ een “leuke club mensen” is: “ABZ heeft mensen in alle kernen en in alle gelederen, ze hebben allemaal een passie voor het leggen van verbindingen, en het bij de politiek betrekken van alle inwoners. Die passie vind ik heel mooi om te zien”, zegt Bouke, “ondertussen krijg ik ook een steeds beter beeld van de onderwerpen die spelen binnen de gemeente en de fractie, dat maakt het alleen maar interessanter.” 

Bouke is vastbesloten om de onderwerpen die zijn leeftijdsgroep raken nog beter op de agenda te krijgen. Woningbouw bijvoorbeeld: “Dat probleem speelt landelijk, ik zie hoe het mijn vrienden raakt: ze kunnen gewoon geen woning vinden en trekken weg uit de gemeente. Zelf lukt het me ook nauwelijks om hier een woning te vinden, dat moet anders. ABZ heeft al goede stappen gezet voor de jeugd en de woningbouw, maar er is nóg meer nodig. Precies dat vind ik het mooie van gemeentepolitiek: het gaat over de actualiteit, je kunt proberen iets te doen aan de problemen die je raken. Het is echt heel interessant, en dat blijkt ook uit het feit dat er meer jongeren op de lijst voor de verkiezingen van 2022 staan. Zij zorgen dat onze gemeente een gemeente voor de toekomst blijft!”

Selectie

In het dagelijkse leven werkt Bouke op de salesafdeling van voetbalclub Feyenoord. De belangen zijn daar groot, en hij leerde er belangen te wegen, om te gaan met media en discussies te voeren op het scherpst van de snede. Die kennis komt hem van pas als hij in de gemeenteraad zou komen. Of Feyenoord kampioen wordt, dat weet Bouke zo net nog niet: “Daar is de selectie nog net niet sterk genoeg voor. Maar de selectie van ABZ? Die is sterker dan ooit.”

Meer berichten