Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Serieus

Heb je dat ook wel eens dat je ineens overspoeld wordt met een negatief gevoel waarvan je niet weet waar dat vandaan kwam? Dat negatieve gevoel beïnvloedt dan ineens je gedrag, wat vervolgens weer zijn weerslag heeft op je partner of misschien zelf wel op heel je dag... Fijn hè... Herkenbaar?


Heel de dag door worden wij geprikkeld door onze zintuigen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een geur van hondenpoep. Je loopt ergens en ineens ruik je een sterke geur van poep. Het eerste wat je gaat doen is een vies gezicht trekken en je gaat kijken waar het zit. Of bijvoorbeeld het geurtje wat je partner vaak draagt. Je loopt door een winkelstraat en ineens trekt via je geurzintuig dat ene bekende geurtje voorbij en dan denk je aan je partner. Gek is dat eigenlijk, toch? En toch heel verklaarbaar.
Ons brein werkt met patronen. Mijn partner doet een geurtje op, het maakt niet uit of ik het nu een positief en negatief geurtje vind. In mijn brein koppel ik de gebeurtenis (mijn partner en het luchtje). Dus ruik ik de geur van dat luchtje en denk aan mijn partner. Vervolgens gebeurt er intern wel het een en ander met mij. Ik laat namelijk ook nog bepaald gedrag zien wat bij dat patroon hoort. Misschien wel een soort van verliefd gedrag als ik dat geurtje lekker vind, misschien wel een afkeurend gedrag als ik het minder lekker vind. Het patroon is dus gemaakt.
Zo worden we dus heel de dag door geprikkeld door alle verschillende patronen in ons hoofd. Want als we die “vervelende collega” op de gang aan zien komen lopen, gaat er in ons hoofd een stemmetje af dat zegt iets in de trant van: “Shit, daar heb je hem weer, wat een vervelende vent is dat toch.” Dat stemmetje veroorzaakt in ons lichaam een bepaalde gedachte; dat zorgt weer voor een bepaald gevoel en uiteindelijk weer een bepaald gedrag. Dat gedrag komt de relatie tussen jullie zeker niet ten goede, en je hebt jezelf heel serieus genomen.
Nu je begrijpt dat de patronen in je hoofd jouw gedrag kunnen beïnvloeden kunnen we dat gedrag ook in een positieve manier wijzigen. Denk maar eens terug aan een gebeurtenis waarin of waarbij je een super goed gevoel had, bijvoorbeeld een fijne vakantie of de geboorte van een kind. Speel de “film” helemaal af, hoor dan de geluiden die je toen hoorde, voel dan ook eens wat je toen voelde. Het mooie is dat jouw brein je dus weer helemaal terugbrengt naar dat moment. Het maakt voor ons brein niet uit of de gebeurtenis nu echt plaatsvindt of dat het in het verleden heeft plaats gevonden.
Hoe voel je je nu? Je voelt je nu in ieder geval een stuk ontspannener dan toen je nog aan die “vervelende collega” dacht, toch?
Het is dus vrij simpel om je goed te voelen zonder dat daar een aanwijsbare reden voor moet zijn. Dat goede gevoel kan dus uiteindelijk je dag zo beïnvloeden dat je aan het eind van dag zelfs met een fijn gevoel naar bed gaat. Ben je straks aan het werk of zit je gewoon lekker op de bank, probeer dan eens voor jezelf aan een fijne gebeurtenis terug te denken en kijk dan eens wat voor effect het heeft op jou en eventueel op je omgeving.
Robin de Groot
E-mail: robindegroot.nlp@gmail.com

Meer berichten