Zo mooi kan het worden.
Zo mooi kan het worden.

Is aanleg boomtuintjes ofwel boomspiegels mogelijk?

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Bea Demmers uit Bergen op Zoom was jaren geleden op vakantie in Duitsland waarbij zij iets zag waardoor ze geïnspireerd werd om dit zelf te gaan doen. Zij zag namelijk boomtuintjes, ook wel boomspiegels genoemd.

Onder een boom is het vaak zanderig, net zoals gemeentelijke plantsoenen. Boomspiegels zorgen hierbij juist voor een mooi en fleurig aanzicht, maar ook voor een verbetering van de afwatering en een biodiversiteit. Zo worden er bij een boomspiegel bloemen geplant en gezaaid. Dit zorgt ook voor bijen, vlinder en insecten een paradijs, waar zowel mens als dier van kan profiteren.

Bea begon het dus voor haar deur, maar dit werd steeds afgemaaid door de gemeente waar ze stevig van baalde. Zo ging ze in juni 2019 bij een voormalige wethouder van de gemeente Bergen op Zoom op gesprek om te kijken of er een actie mogelijk was om boomspiegels te creëren en wat de voorwaarden kunnen zijn. Helaas heeft ze hierna niets meer vernomen. Daarna had Bea zoiets van 'ik maak er plankjes omheen en sindsdien blijft het keurig staan'. Toch hoopt Bea dat er meer mensen geïnspireerd raken en zo helpen hun buurt op te vrolijken en hun steentje bijdragen aan de natuur.

Er zijn hele stichtingen opgericht in zowel binnen- als buitenland die zich net als Bea hiermee bezighouden. Stichting Guerrilla Gardeners is er een van en lanceert in samenwerking met de Stichting Steenbreek in 2021 de Nationale Dag van de Boomspiegel. Beide organisaties hebben de handen ineengeslagen om de boomspiegel op de kaart te zetten met als doel voor 2030 een miljoen groene boomspiegels te realiseren. Dat doen ze in het najaar, het ‘vergeten tuinseizoen’. Dan is de grond nog warm en vochtig, hebben planten mooi de tijd om te wortelen en het is de ideale tijd om bollen te planten.

Guerrilla Gardeners wachten niet af tot ‘de overheid’ of ‘de bedrijven’ komen met een oplossing. Het zijn bewoners van wijken overal in het land met de focus op wat je wél kunt doen voor biodiversiteit. Gewoon vlak buiten de eigen voordeur. Gemeenten kunnen partner worden bij dit project. Het aanbod aan gemeenten bestaat uit diverse standaardpakketten (small, medium en large) met een oplopende mate van ondersteuning. Het small pakket is gratis. Van diverse grote gemeenten is al bekend dat ze bij deze dag willen aanhaken. Maar of dat ook in gemeente Bergen op Zoom gaat gebeuren vragen inwoners zich af...

een zanderige aanblik