KBO-voorzitter John Wanrooij is blij dat hij een potje kan kaarten in 't Weike.
KBO-voorzitter John Wanrooij is blij dat hij een potje kan kaarten in 't Weike.

Kaarten en nadenken over wat mag

Algemeen

LEPELSTRAAT – Met vier anderen speelt hij een potje kaart bij de ouderensoos in ’t Weike. Voorzitter John Wanrooij van KBO Lepelstraat is blij dat het kan, en hoopt dat ook de KBO snel weer iets kan betekenen. “Ouderen voelen zich opgesloten”, zegt hij.

Eén keer per week komt John Wanrooij naar ’t Weike om daar een potje te kaarten. Als hij van SKW-medewerkster Jenny van Eekelen hoort dat er – op afspraak weliswaar – ook nog vaker gekaart mag worden is hij blij: “In deze tijd mogen we niks en kunnen we niks. Ja, een wandeling maken, dat mag. Maar een wandeling organiseren voor ouderen is nou eenmaal lastig. Niet vanwege de groepsgrootte, maar omdat wandelen voor veel ouderen gewoon niet meer gaat. De ouderensoos in ’t Weike is het enige dat doorgaat, dus het is zeker fijn om even niet thuis te hoeven zijn en anderen te zien. Begrijp me niet verkeerd, ik vermaak me goed, maar als KBO kijken we ook met argusogen naar de regels en de aankondigingen van het kabinet. Zodra er iets kan willen we weer wat dóen! Een bingomiddag, een themamiddag, een viering: onze leden willen zo graag.”

Afleiding

Door de coronamaatregelen zijn veel ouderen aan huis gebonden. Wanrooij hoopt dat ze zich – zodra de coronamaatregelen worden versoepeld – niet laten tegenhouden om weer actief te worden. “We zien dat veel mensen voorzichtig zijn, en het soms te gevaarlijk vinden om van huis te gaan”, zegt hij. “Men is een beetje bang, en dat doet de motivatie om van huis te gaan en een activiteit te bezoeken geen goed. Terwijl het juist zo fijn is om van huis te zijn, dat merken we hier bij ’t Weike elke week. Als je onder de mensen bent, ben je afgeleid en hoef je even niet te piekeren over een virus of een lockdown. Bovendien doet elke organisatie in Lepelstraat er alles aan om de regels na te leven en de veiligheid te garanderen, dat geldt in ’t Weike en dat geldt ook voor ons als KBO. Nu mogen en kunnen we even niks, maar we denken al druk na over wat we straks misschien weer wél kunnen.”

Eerbied

Wanrooij roept ook jongeren op de regels na te leven. "Ik zie dat er bij jongeren soms weerstand is, en dat vind ik vervelend. Het is voor ons lastig als zorg wordt uitgesteld vanwege de coronamaatregelen, en we kunnen alleen met elkaar voorkomen dat dat gebeurt. Ik denk dat ouderen wat volgzamer zijn, wij hadden nog echt eerbied voor het gezag, en dat is nu belangrijk. Dan kunnen we straks allemáál weer dingen doen!”