Bestuursleden van De Zonnebloem Halsteren deden al eerder een oproep om met meer vrijwilligers de vele gasten van dienst te kunnen zijn.
Bestuursleden van De Zonnebloem Halsteren deden al eerder een oproep om met meer vrijwilligers de vele gasten van dienst te kunnen zijn. Foto: Bep Tielemans

De Zonnebloem zoekt versterking met vrijwilligers

Algemeen

HALSTEREN - Eigenlijk is er bij de Zonnebloem altijd wel behoefte aan vrijwilligers maar in deze tijd blijkt de vraag extra groot. Zo ook in Halsteren, waar de Zonnebloemafdeling zich extra inzet om mensen die eenzaam zijn en behoefte hebben aan een praatje te bezoeken. "In deze tijd van corona speelt het tekort aan vrijwilligers ons parten, juist nu onze gasten vaak meer behoefte hebben aan een bezoekje", vertelt voorzitster Nelly Nefs.

Daarom doet De Zonnebloem Halsteren opnieuw een oproep om vrijwilligers te werven. Het gaat om vrijwilligers van alle leeftijden die bereid zijn Zonnebloemgasten aan huis te bezoeken en/of te helpen bij activiteiten. Momenteel zijn groepsactiviteiten uitgesloten maar persoonlijk iemand bezoeken is wel mogelijk. "Uiteraard gebeurt dat in nauw overleg met de gasten en met in achtneming van coronamaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje en anderhalve meter afstand houden", licht Nelly Nefs toe.

Zij vervolgt: "Ook het maken van een wandeling buiten, een praatje op zijn tijd en bezoekje kan mensen uit hun isolement halen. Er is altijd wel een tekort aan mensen die dit willen doen. Degenen die nu de gasten bezoeken, zijn al dubbel belast. Bovendien worden ook onze vrijwilligers steeds ouder. Net als bij zowat alle vrijwilligersorganisaties is er moeilijk aan mensen te komen die zich beschikbaar willen stellen. En dat is erg jammer want alleen al met een bezoekje zouden we veel alleenstaande mensen een groot plezier doen." Samen met penningmeester Ria Bakx deed de voorzitster een tijdje terug al een oproep, ook voor versterking van het bestuur. Dat laatste is nu niet direct aan de orde maar in de toekomst gaat ook dat weer meespelen.

"Zonnebloem Halsteren heeft dusdanig veel gasten, nu 71 mensen, die we eigenlijk met te weinig vrijwilligers (acht) en bestuursleden (vier) 'bedienen'", benadrukt secretaris Rian Govers. Vrijwilligers die de kwaliteit van leven van Zonnebloemgasten kunnen vergroten. "De regelmaat van een bezoek aan een deelnemer in zijn/haar thuissituatie voor gezelschap en sociaal contact bepaalt de vrijwilliger samen met de deelnemer: een kopje koffie drinken, gezellig bijpraten, lekker naar buiten om een wandeling te maken. Aandacht, een luisterend oor en oprechte belangstelling staan centraal." Belangstellenden, dat kan iedereen zijn die (nog) vitaal is, kunnen bellen: Nelly Nefs: 06-26922954 of 0164-683035.