Jeroen van der Ha
Jeroen van der Ha

‘Scouting en jeugd- en jongerenwerk bestolen’

Algemeen

(Onder verantwoording van de inzender)


GEMEENTE WOENSDRECHT - Op 2 juli 2020 is in de Tweede Kamer een motie om jeugd- en jongerenwerk en scoutingverenigingen te compenseren voor coronaschade unaniem aangenomen. De gemeente Woensdrecht krijgt hier meer dan € 8.200 voor vanuit het Rijk.

Volgens D66 Woensdrecht ‘heeft het college in deze gemeente Woensdrecht zeer ingewikkelde en niet te behalen criteria verzonnen om dit geld niet aan de organisaties waar het voor bestemd was te hoeven uitkeren’. D66: ‘Organisaties moeten in deze gemeente al omvallen voordat ze hier aanspraak op kunnen maken’.

Wat D66 Woensdrecht betreft is het dan al te laat. Jeroen van der Ha geeft aan: “Het Rijk stelt niet voor niets geld beschikbaar. Hiermee erkent de Tweede Kamer dat deze organisaties een belangrijke maatschappelijke functie vervullen. Dat geld is dus niet bedoeld om in de algemene middelen te stoppen.”

Daarom diende D66 Woensdrecht een voorstel in om ervoor te zorgen dat dit geld alsnog bij de organisaties terecht zou komen. Alleen PvdA en AKT zagen ook het belang van het jeugd- en jongerenwerk en de scoutingverenigingen in en steunden dit voorstel.

De coalitiepartijen ABZ, CDA en VVD konden geen goede argumenten tegen dit voorstel bedenken, behalve dan dat het voorstel van een oppositiepartij afkomstig was. D66 stelt: ‘De scouting en de organisaties voor jeugd- en jongerenwerk zijn dus de dupe geworden van de arrogantie van de Woensdrechtse coalitie’.