Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Tourspel: Sloveense tweestrijd om het geel

Tadej Podacar
Tadej Podacar (Foto: )

HOOGERHEIDE – De Engelstalige overheersing over het wielerpeloton is definitief voorbij. Jarenlang zuchtte men onder het juk van Sky en later Ineos. Sinds 2012 boekte de ploeg zeven touroverwinningen. Dat er op 20 september opnieuw een afgezant van het tot Ineos Grenadiers omgedoopte team met de bloemen op de Champs-Elysées staat is hoogst twijfelachtig. Anno 2020 regeert Jumbo Visma met harde hand. En kopman Primoz Roglic dient de kers op de taart te zetten. Of dit zal gebeuren? Veel valt of staat met de ontembare dadendrang van diens Sloveense landgenoot Tadej Podacar! Oftewel…strijd tot op de meet!

Voor de 23e maal in successie fietst het Primera Niels van Elzakker Tourspel parallel mee. In de tweede tourweek kwam het wederom op pure wielerkennis aan. Diverse oudgedienden drukten hun neus tegen het venster en lieten de kassa rinkelden.

Ewan

De tweede tourweek opende, na een rustdag, op dinsdag 8 september met een etappe van Ile D ‘Oléron naar Il De Ré. De Ierse kampioen Sam Bennett won een meesterlijke sprint van Caleb Ewan en co. In het tourspel baarden zowel Henk Rooijmans als ook Alex Wigmans opzien door een selectie te formeren welke voor de bijna maximale score goed was. Met 140 punten bleven ze twee teams van Pim Bruijnzeels voor. In het algemeen klassement bleven de gebroeders Oerlemans primus inter pares.

Een nagenoeg vlakke etappe van Châtelaillon-Plage naar Poitiers eindigde wederom in een massasprint. Ditmaal Caleb Ewan die zijn tweede etappezege boekte, voor Sam Bennett. In het tourspelpeloton opnieuw een gedeelde dagzege. Zowel Sidon de Crom als ook Daan Verresen noteerden 122 punten. Ronald van der Schot bleef op twee punten steken.

Kammewattus

Donderdag 10 september wachtte de karavaan de langste etappe van de editie 2020. De 218 geaccidenteerde kilometers van Chauvgny naar Sarran Corrèze stonden met stip in de agenda van Zwitserse revalatie van Sunweb Mark Hirschi. Ook Hoogerheidenaar Youri van der Meulen deed op fantastische wijze van zich spreken. Met 90 punten bleef de middenvelder van WVV’67 Team Kammewattus ruim voor. Aan het gele front veranderde niets.

Châtel-Guyon naar Puy Mary Central betekende de dag daarop de opdracht voor velen. De Colombiaan Daniel Felipe Martinez bleek de sterkste van allemaal. In diens kielzog snelde ditmaal het duo John Hage en Hagenees Marijn Schot die ieder afzonderlijk 100 punten peurde. Kort daarop tekende Daan Verresen voor een opmerkelijke hattrick. Drie tourspelselecties vinden we terug op positie 3, 4 en 5!

Het weekendoffensief startte op zaterdag 12 september met de etappe Clermont-Ferrand – Lyon. Sunweb speelde het ploegenspel geweldige uit met de Noor Sören Kragh Andersen als zegevierende afmaker. Een trio meldde zich voor de dagzege. Exact 62 punten volstonden voor de verdeling van de buit voor Rien de Weert, Rien Matthijssen en de nog immer gele truidragers Sander & Martijn Oerlemans.

Van der Meulen

Op zondag sloot men de tweede tourweek af met de passage van diverse bergen van importantie. Vanuit Lyon eindigde de etappe op de Grand Colombier. De Sloveen Tadej Podacar bleef op de streep Primoz Roglic nipt voor. Het betekende voor hem een tweede etappeoverwinning. Hetzelfde kan ook van Youri van der Meulen worden gezegd. Opnieuw eiste hij met 125 punten solo de dag-winst in het tourspel voor zich op. Klasse en kassa!

In het algemeen klassement wist Eddy van Loon zich eindelijk net voor de nagenoeg ongenaakbare Sander en Martijn Oerlemans te nestelen. Na twee weken suprematie wisselde het geel eindelijk van schouders.

Tussenstand

Tourspel-tussenstand: 1. Eddy van Loon (753), 2. Sander en Martijn Oerlemans (751), 3. René Mous (745), 4. René Schot/Jules Theuns (734), 5. René Schot/Jules Theuns (731).

Of dit zo blijft? Volgende week meer nieuws van de finale van het tourspel in uw Zuidwestkrant & Halsterse Krant!

Na twee weken suprematie wisselde het geel eindelijk van schouders

Meer berichten