Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Cor Swanenberg presenteert 13 september het boek Brabantse humor.
Cor Swanenberg presenteert 13 september het boek Brabantse humor. (Foto: Frans Bogaart.)

Dialectboek Brabantse humor

REGIO - Op zondag 13 september 2020 presenteert Cor Swanenberg in Perron-3 te Rosmalen in een dubbele voorstelling zijn nieuwste boek: Brabantse humor. Hoewel deze dialectgigant al meer dan zeventig boeken in of over dialect op zijn naam heeft staan, beschouwt hij zijn nieuwste product toch als de verwezenlijking van een jarenlange droom. Mede dankzij de steun van de Stichting Brabantse Hoeders, de Stichting Brabants en het Prins Bernard Cultuurfonds kan hij nu eindelijk de Brabantse dialectartiesten ‘in de picture’ plaatsen.

Omdat vanwege de coronamaatregelen het aantal bezoekers zeer beperkt moet zijn, wordt die dag het programma tweemaal uitgevoerd, van 12.30 tot 14.30 uur (waarin Jack Mikkers, de burgemeester van Den Bosch, het eerste exemplaar in ontvangst mag nemen) en van 15.00 tot 17.00 uur. De voorstelling onder de naam Brabants Humor Festival is door de schrijver zelf georganiseerd. Er zijn optredens van Nozum, Riny Boeijen, Hein Augustijn, Frans van der Meer (poppenspel), Paul Spapens, Jacques van Gerven en Smidje Verholen, waarna de nieuwe en zeer humoristische natuurfilm From Brabant with love van Mark Kapteijns wordt vertoond (met voice-over van … Cor Swanenberg).

Moedertaal

Cor Swanenberg tekent in zijn boek de dichters, schrijvers, vertellers, zangers en muziekgroepen met een korte levensloop, gevolgd door een of meerdere citaten. In die voorbeelden moest hij zich uiteraard beperken, maar het resultaat van die werkwijze is een prettig leesbare, handzame mengeling van biografisch woordenboek en bloemlezing. De auteur wil een hommage brengen aan de grote groep van ondergewaardeerde amateurs die mooie dingen maakten/maken in het dialect dat hun moedertaal was/is. Het boek werpt een brede blik op de Brabantse humor en de beschrijvingen maken al snel duidelijk dat er veel te lachen overblijft.

Als je over de Brabantse humor al iets generaliserends wilt zeggen, dan valt op dat de humor meestal ongecompliceerd is, vaak ironisch en direct. Vooral in het gesprek tussen het ‘hogere’ en het ‘gewone’ volk is een humorvolle botsing onvermijdelijk. Het zal dan ook niemand verbazen, dat in de geëtaleerde humor de rooms-katholieke kerk ruim vertegenwoordigd is. Ook het westen

Bij veel mensen bestaat de overtuiging, dat de schriftelijke dialectbeoefening in het oosten en midden van de provincie veel levendiger is dan in het westen. Dit moge zo zijn, maar ook in het westelijk deel van de provincie hebben zich al heel wat auteurs beziggehouden met en in hun dialect. Het is dan ook terecht, dat Cor Swanenberg ook aan een aantal van hen in zijn boek een plaatsje heeft toegekend. Kijkt u maar naar het volgende overzicht: A.M. de Jong, Kees Dekkers, H.A.Sterneberg, Smidje Verholen, De Glacis, Rien de Rooij, Kees Hoeckx, de Paoters Terrepetijn en Sjaggerijn, Adri Hoppenbrouwers, Drik de Bruijn, Bertus Staigerpaip, WC Experience, Michel de Koning, Toine Nooijens, Rensz Gorisse, Wil Nelemans en Jan Luysterburg. Dus zeg maar: vrijwel alleman die humor heeft bedreven en daarmee heeft gepubliceerd in de eigen West-Brabantse taal.

Het boek is fraai uitgegeven, gebonden hard cover, 288 pagina’s. Het is kleurig geïllustreerd door Nelleke de Laat. Het is verkrijgbaar in de boekhandel voor € 14,95 met het ISBN-nummer 978-90-70545-59-8. U kunt het boek ook per e-mail bestellen bij de Stichting Brabants info@stichtingbrabants.nl en dan wordt het per post bezorgd.

Meer berichten