Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Ronde van Hoogerheide Elite Beloften
Ronde van Hoogerheide Elite Beloften (Foto: Leon Verbraecken)

Wielerzomer unaniem omarmd

WOENSDRECHT – Met het organiseren van de Woensdrechtse Wielerzomer staken de Wielercomités van Huijbergen en Hoogerheide nadrukkelijk hun hoofd boven het maaiveld uit. Kon dat wel, veilige wielerwedstrijden organiseren in coronatijd? En als het al kon, zouden renners en publiek dan niet massaal thuisblijven? Nu de Woensdrechtse Wielerzomer z’n ontknoping nadert is duidelijk dat iedereen het “coronakampioenschap” omarmd heeft. Renners en publiek kregen de wedstrijden waar ze zo duidelijk naar snakten.

“Het gaat goed”, zegt Jeroen van Wezel van het Huijbergse Wielercomité onomwonden. Na een mooie wedstrijd in Putte, die werd gewonnen door Martin Pluto, verheugt hij zich namens de organisatie op een mooie finale, dit weekend in Huijbergen. “We hopen op veel publiek”, zegt Van Wezel, “want dat het mogelijk is om veilig van een wielerwedstrijd te genieten hebben we inmiddels gelukkig bewezen. We worden steeds vaker benaderd door organisaties in de rest van het land, die willen weten hoe wij het aanpakken. Het publiek, maar ook de renners, zijn enorm blij dat er eindelijk weer wat te doen is. Men snakt naar wedstrijden. Als je als organisatie dan kunt rekenen op een gemeente die, zoals de gemeente Woensdrecht, er alles aan doet om een veilige wedstrijd binnen de geldende beperkingen mogelijk te maken, dan kun je iets heel moois doen.”

Deelname

Om drukte bij de horeca te voorkomen vinden de wedstrijden van de Woensdrechtse Wielerzomer buiten de dorpskernen plaats. Het coronateam zorgt dat de renners veilig blijven en wijst ook het publiek zo nodig op de anderhalve meter afstand, die ook met dranghekken wordt aangegeven. “We horen van onze coronateams hoeveel mensen hen vertellen blij te zijn dat er eindelijk weer wat te doen is. Als organisatie zijn we heel trots dat we op een goede en veilige manier in die behoefte kunnen voorzien. Bovendien zijn we ook aangenaam verrast door de deelnemersvelden. Gemiddeld staan er bij elke wedstrijd zo’n 110 renners aan de start. Dat zegt dat ook de renners staan te trappelen. Zij willen zich bewijzen, en kilometers maken voor de grotere wedstrijden die de komende tijd nog gaan volgen. Maar voor het zover is volgt dit weekend eerst nog onze finale in Huijbergen. En dat wordt er eentje om in te lijsten, dat weten we nu al.”

Serieus

De strijd in het klassement van de Woensdrechtse Wielerzomer gaat tussen Hartthijs de Vries en Timo de Jong, die ook de wedstrijd in Ossendrecht wist te winnen. “Het wordt spannend”, zegt Van Wezel, “maar mijn intuïtie zegt dat Timo het gaat redden, die gaat er al de hele zomer volledig voor. De strijdlust die je bij hem, en bij veel andere rijders ziet, zegt ook dat de Woensdrechtse Wielerzomer voor hen meer is dan zomaar een 'wedstrijdje'. Dit is een serieus kampioenschap geworden, waar heel veel mensen heel veel behoefte aan hadden.”

Meer berichten