HEPTACODIUM-MICONIOIDES
HEPTACODIUM-MICONIOIDES Foto: De Hertgang

Met een gids over De Hertgang

Algemeen

HALSTEREN - Landgoed De Hertgang in Halsteren bestaat uit prachtig aangelegde tuinen, borders en vijvers, en een interessant arboretum. Een arboretum is een bomen- en struikenverzameling in een park of, zoals in dit geval, op een landgoed. Het woord arboretum stamt van het Latijnse woord ‘arbor’ dat ‘boom’ betekent.

In een arboretum vind je bijzondere bomen en struiken, zoals de zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) die z’n oorsprong in China vindt. Hij heeft mooie, glanzende, donkergroene bladeren met diep gemarkeerde aders en licht geurende groepjes van zeven witte bloemen gedurende de late zomer en de vroege herfst. De bloemen trekken veel insecten en vlinders aan. Als de bloemen uitgebloeid zijn, blijven de kelkjes aan de struik en kleuren dan opvallend steenrood. Nog een bijzondere boom - eigenlijk is het meer een struik - die in het arboretum te vinden is, is de monnikspeper (Vitex agnus castus). En waarom die struik ‘monnikspeper’ heet, zal de gids u vertellen. Daarom, neem deel aan de rondleiding door het arboretum en langs de diverse tuinen en u komt veel te weten over de oorsprong van het landgoed en over de bijzondere bomen, struiken en planten.

Het landgoed is niet alleen interessant voor volwassenen; ook voor kinderen is er voldoende te beleven: er is een rododendrontunnel waar je doorheen kan kruipen, er is een klim- en klauterpad langs een hele steile helling, er is een paadje waarbij je op boomstammen moet proberen te stappen en er zijn touwen tussen bomen gehangen, zodat je als Tarzan heen en weer kunt slingeren.

En na afloop koffie of thee in het bezoekerscentrum om even na te genieten, maakt een bezoek aan De Hertgang compleet! Zin gekregen in een bezoek aan dit mooie landgoed? Zondag 6 september kunt u er zonder afspraak terecht tussen 11.00 en 17.00 uur (toegang € 4,50 p.p.). Meld u bij het bezoekerscentrum. Voor deelname aan de rondleiding om 14.00 uur (bij de prijs inbegrepen), graag vooraf inschrijven vanwege de beperkte groepsgrootte via 0164-683801 of hertgang@planet. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding, gratis toegang.

U vindt De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Komt u liever op een andere dag of wilt u met een groep of gezelschap komen, bel of mail dan even om een afspraak te maken. Kijk voor meer info op: www.dehertgang.nl.

Vitex agnus-castus