Vliegtuigbom
Vliegtuigbom

Vliegtuigbom tot ontploffing

Algemeen

HOOGERHEIDE - HUIJBERGEN - In het natuurgebied Kortenhoeff nabij het Akkerenven aan de Abdijlaan is tijdens werkzaamheden van Staatsbosheer een bom aangetroffen. Het betreft een 500 ponder uit de Tweede Wereldoorlog. Deze vliegtuigbom was van Engelse afkomst, had een grootte van maar liefst 97 cm en lag al haast boven aan het oppervlak.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief gecontroleerd en tot ontploffing gebracht, vrijdagmiddag iets na 16.00 uur. De hele ochtend waren de voorbereidingen al in volle gang, Grondverzetbedrijf Hendrickx uit Ossendrecht ondersteunde hierbij voor onder andere het aanvoeren van 400 kuub zand. Vader Frans en zoon Carlo waren in het gebied op het projectiel gestuit. De reden van de werkzaamheden in het natuurgebied is een enorme plaag van watercrassula. Dit is een plantje uit de vetplantenfamilie dat zijn oorsprong heeft in Australië en bestaat uit 3 varianten. De landvorm, een vorm die op de waterbodem groeit en een vorm die in de bovenste waterlagen groeit. Deze staat al een aantal jaar op de rode lijst van de EU, dus mag niet meer verhandeld worden. De plant is een pioniersoort die explosief uitgroeit, zoals in geplagde terreinen. Eens gevestigd is de soort vrijwel niet te verwijderen doordat ieder achtergebleven stukje stengel weer uitgroeit tot een plantje. Allerlei dieren zoals watervogels spelen bij de verspreiding een rol. De plant produceert bovendien vruchtbaar zaad maar verdringt daarnaast zeldzame plantensoorten. Staatsbosbeheer had een gespecialiseerd ecologisch bedrijf ingeschakeld om het terrein te onderzoeken.

Met alle betrokken partijen van deze dag worden dan ook verdere plannen gemaakt voor de rest van het project.


Het is niet bekend of de soort zich door zaad verspreid, dat maakt ook niet uit want elk afgebroken blaadje vormt al snel een nieuw ‘tapijt’ van woekerende Watercrassula die zeldzame Nederlandse soort verdrukt, zoal Zonnedauw, Klokjesgentiaan, Grondster, Oeverkruid etc.

Ze wilden een laag weggraven en het materiaal vernietigen om verdere uitbreiding te voorkomen. De laag bedraagt ongeveer ongeveer 20 tot 30 cm en wordt later weer afgedekt met schone grond. In de hoop dat achtergebleven zaden en plantresten en hiermee onschadelijk worden gemaakt. Hiervoor is specialisme gevraagd. Daarvoor had Staatsbosbeheer het bedrijf VBW Ecologie ingeschakeld dat al geruime tijd bezig was met het onderzoeken van het terrein.


Vliegtuigbom