Jan Besters blikt terug op 'gouden tijden' die hij beleefde met 'zijn' legendarische Voetbalspektakel voor jeugd van landelijke profclubs.
Jan Besters blikt terug op 'gouden tijden' die hij beleefde met 'zijn' legendarische Voetbalspektakel voor jeugd van landelijke profclubs. Foto: Dennis van Loenhout

Hoe is het met Jan Besters?

Algemeen

HALSTEREN – Het kon niet ontbreken in de eerste Halsterse krant, van 20 augustus 2003. Daarin stond een verhaal over het legendarische Besters Voetbalspektakel. Tijd om herinneringen op te halen met organisator Jan Besters. Hoe is het met hem?

In elk geval is Jan Besters – ook op zijn 57e – nog steeds een echte “voetbalman”. Zijn Besters Voetbalspektakel ging zo’n zeven jaar geleden ter ziele, maar Jan is er nog altijd beroemd en geliefd om. “Besters Voetbalspektakel begon op een zaterdagmiddag in de kantine bij RKSV Halsteren”, zegt Jan, “je weet wel hoe dat gaat, bij een potje bier, met sterke verhalen. Ik wilde een jeugdtoernooi organiseren, met negen BVO’s. Geen Quick Boys en dat soort clubs, maar echte profclubs. Dus ging ik op zoek naar sponsors. Die stonden erop dat het toernooi mijn naam zou dragen.”

Besters Voetbalspektakel werd een begrip. Door zijn spannende wedstrijd, door de spelonderdelen als precisie schieten en voetvolley, maar vooral door de sfeer. “Tijdens een van de laatste toernooien speelden PSV en Sparta de finale. Toen stond er misschien wel 750 man langs de lijn. Gouden tijden”, mijmert Jan. Hoewel hij apetrots is op het feit dat hij clubs als Ajax, PSV, Feyenoord, RBC, Beveren, TOP/Oss , Sparta, NEC en Roda JC naar Halsteren wist te halen, gaan zijn mooiste herinneringen vooral over de sfeer bij het Besters Voetbalspektakel. Die was, in één woord, legendarisch. “Het mooiste was misschien wel het jaar dat Halsteren de vijfde plek pakte. Vijfde, tussen al die BVO’s! We hadden een grote schare aan vrijwilligers en samen waren we één grote familie. De vereniging was in die tijd enorm hecht, nog veel meer dan nu. Met Jack Suijkerbuijk, Nico Hansler en Rini Gabriëls maakten we er elk jaar een geweldig toernooi van. Van de ochtend tot het licht uitging gaven we alles.” Toen het aantal vrijwilligers uitdunde, samen met het aantal jeugdelftallen bij BVO’s, viel het doek voor het Besters Voetbalspektakel.
Jan laat zich er niet door kisten, hij is nog altijd actief bij RKSV Halsteren, vooral binnen de jeugd. Toch mist hij de sfeer en de verbinding van toen. En zijn eigen streken, die mist hij ook een beetje. “Het was vaak een beetje bluffen”, lacht hij, “dan belde ik Feyenoord en zei ik dat PSV al had toegezegd, terwijl ik ze nog niet gesproken had. Op het eind van het liedje stonden ze er allemaal." De jongens die het Besters Voetbalspektakel hebben meegemaakt hebben het er nog over.