Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Trots op 'van Tilburg Pad'

Algemeen

OSSENDRECHT – Op de plek waar decennia lang de doe-het-zelfzaak van Marie en Rinus van Tilburg stond, verrijst nu het nieuwbouwplan Noordrand. De ontsluitingsweg krijgt de toepasselijke naam “van Tilburg Pad”. Die benaming was een cadeau voor het 50-jarig huwelijk van Rinus en Marie. Die zijn er trots op, maar toch doet het een beetje pijn.

Een smalle straat, meer is er niet over van de plek waar de doe-het-zelfzaak van de familie Van Tilburg tientallen jaren stond. Marie van Tilburg weet nog goed hoe het bijna 50 jaar geleden begon. Ze wijst naar haar echtgenoot Rinus en zegt: “Meneer wou voor zichzelf beginnen!” Rinus en Marie kochten het huis aan de Dorpsstraat, op nummer 30. Ze braken het af, bouwden er een woonhuis, dat kreeg een schuurtje dat in de loop der jaren uitgroeide tot de winkel waar heel Ossendrecht z’n klusbenodigdheden kocht. Nadat zoon Patrick het bedrijf van zijn ouders voortzette aan het Putsmolentje kwam het pand aan de Dorpsstraat leeg te staan. In 2018 kocht de gemeente het van de familie Van Tilburg, om het te kunnen slopen een ontsluitingsweg voor nieuwbouwplan Noordrand te kunnen realiseren.

Dat die ontsluitingsweg naar de familie Van Tilburg vernoemd zou worden sprak volgens wethouder De Waal voor zich. “Ossendrecht is een dorp van tradities”, zegt hij, “de naam van deze weg moest verwijzen naar de winkel die er ooit stond, zodat die ook door volgende generaties herinnerd wordt.”

Op hun 50-jarig huwelijksfeest hoorden Rinus en Marie dat er een straat in Ossendrecht naar hen vernoemd zou worden. Op woensdag 19 augustus werd dat realiteit, toen zij samen met wethouder De Waal en onder toeziend oog van zoon Patrick en dochters Anita en Jolanda, het straatnaambord mochten onthullen. Wethouder De Waal vertelt trots dat de meeste kavels in het nieuwbouwplan inmiddels zijn verkocht, en dat de eerste bouwwerkzaamheden binnenkort beginnen. “We zijn wel trots”, zeggen Rinus en Marie, “maar toch doet het ook een beetje zeer. We hebben hier zo graag gewoond.”