Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jan Luysterburg met het boek dat hij binnenkort presenteert.
Jan Luysterburg met het boek dat hij binnenkort presenteert.

Boekpresentatie in aantocht

HOOGERHEIDE - Schrijver Jan Luysterburg uit Hoogerheide en samensteller van de dialectrubriek in deze krant gaat deze week de boekpresentatie van 12 september definitief regelen bij Non Plus Ultra in Woensdrecht.

Belangstellenden kunnen zich vooraf per e-mail aanmelden om bij de presentatie van het boek ''t Kom d'ammel goed' aanwezig te zijn. Het aantal mensen dat hierbij aanwezig mag zijn is beperkt. En wie het eerst komt …

Bundeling

’t Kom d’ammel goed is een semiautobiografisch werk in het dialect van D’n Ouwe Tol, het buurtschap tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide. Het is een bundeling van circa zestig korte verhalen en anekdotes en een achttal kerstgedichten. Een deel ervan is eerder gepubliceerd in onder meer De Tijding en in het Brabants Boekske.

In zijn bundel opent Jan Luysterburg met D’r was ’s…, een sprookje over ‘t prinseske Endrikske op zoek naar haar droomprins. Een verhaal voor alle leeftijden, vool fantasie en humor. Ook neemt Jan de lezer mee naar zijn jeugd en stelt zijn opa, ouders en zussen voor. De verhalen gaan over speelsheid, zijn soms ondeugend en stralen jeugdige onschuld uit. Ze hebben altijd een humoristische ondertoon.

Verwijzing

Een van de hoogtepunten in het boek is het verhaal ’n Delier is gin plezier. Hiermee won Jan vijf jaar geleden de Willem Ivenprijs. Het verhaal Naaje! over het leven van Pierre Bidet is een verwijzing naar politicus Baudet. Met ’t Leste woord kijkt Luysterburg zelfs in de toekomst en spiegelt de lezer de toestand van de wereld in 2058 voor.

Alle verhalen zijn geschreven in ’t Ouwe Tols dialect met beeldende woorden. Halverwege het boek legt de auteur in Ouwe Tols praotje uit door welke dialecten hij is beïnvloed en wat de verschillen zijn in schrijfwijze en uitspraak met de omliggende plaatsen.

Illustraties

’t Kommel d’ammel goed is een prettig boek om te lezen, zeker in deze tijd. De uiterst smaakvolle en passende omslag van Nelleke de Laat en de treffende illustraties van Iris Bongers zullen daar zeker bij helpen.

Als het coronavirus geen roet in het eten gooit, wordt het boek op zaterdag 12 september aanstaande om 13.30 uur gepresenteerd in zaal Non Plus Ultra in Woensdrecht waar het voor € 11,95 kan worden aangeschaft. Bestellen kan ook, per e-mail: luysterburg01@ziggo.nl .

Dan komen er € 5 portokosten bij.

Meer berichten