Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Overleg in Dorpsraad Halsteren.
Overleg in Dorpsraad Halsteren. (Foto: Bep Tielemans)

Dorpsraad Halsteren verbolgen over uitstel Halsterseweg

HALSTEREN - De Dorpsraad Halsteren heeft met grote ontsteltenis kennisgenomen van het collegebesluit om de aanbesteding van de herinrichting van de Halsterseweg Noord voorlopig uit te stellen. In een brief aan het college van B en W en de gemeenteraad laat Dorpsraad Halsteren het volgende weten.


Herinrichting van de Halsterseweg wordt uitgesteld in het kader van een groot tekort aan financiële middelen bij de gemeente Bergen op Zoom. De Dorpsraad is de afgelopen 16 jaar (!) geconfronteerd met herhaaldelijk opschuiven van deze noodzakelijke klus.

Niet alleen de veiligheid van gebruikers kan door herinrichting vele malen beter gemaakt worden, maar ook de bewoners van de weg stellen een grotere veiligheid zeer op prijs.

Daarnaast moet ook nu weer gezegd worden dat het onderhoud aan de weg de laatste tijd zeer te wensen overlaat. Begrijpelijk als je op korte termijn een volledige vernieuwing van wegdek op het programma hebt staan, maar als het vernieuwen van de weg verder vooruitgeschoven gaat worden, dan wil de Dorpsraad een grondige opknapbeurt voor weg, fietspad en trottoir. Verzakkingen, scheuren en gaten worden alleen maar erger en kunnen in de nabije toekomst voor ongelukken zorgen.

De herinrichting is geboren uit het feit dat de riolering dringend aan vervanging toe was. Dat werd al in 2006 vastgesteld en toen is dan ook besloten dat in 2008 de riolering vervangen zou worden. Helaas, van uitstel kwam afstel; in 2012 werd een noodgreep uitgevoerd, de riolering kreeg aan de binnenzijde een coating. Het afvoersysteem zou er weer tegen kunnen tot 2018/2019. De herinrichting zou dan ook zijn beslag krijgen.

Vervolgens werd er weer met de tijd geschoven. Eerst Halsterseweg Zuid en daarna (2020) zou Noord aan de beurt komen. Al in 2019 werd duidelijk dat het 2021 zou worden. Voor dat jaar heeft de gemeente ook geld begroot voor de aanpak van Halsterseweg Noord.

Dorpsraad, Fietsersbond en bewoners hebben zich samen met ambtenaren van de gemeente Bergen op Zoom ingespannen om een goed plan op tafel te leggen waarbij bewoners en gebruikers hun ideeën kenbaar konden maken. Helaas zet het college nu de aanbesteding voorlopig stil en moet men opnieuw afwachten wanneer de herinrichting daadwerkelijk plaats kan vinden.

Het uitstellen gaat naar de mening van de Dorpsraad alleen maar meer geld kosten; reparaties zullen noodzakelijk zijn en ook de riolering geeft nu al klachten, er is stankoverlast.

In het verleden is op een aantal plekken al gasleiding vervangen, omdat deze leidingen “gaar” waren.

Wil het college wachten tot dit algemene slechte onderhoud leidt tot ernstige schade?

De Dorpsraad stelt het op prijs wanneer het college haar besluit om de herinrichting van de Halsterseweg Noord voorlopig stil te leggen, snel herroept. Gebeurt dit niet, dan verwacht de Dorpsraad dat de raadsleden de herinrichting als zeer urgent op de lijst van uit te voeren activiteiten plaatsen.

Dorpsraad Halsteren

Meer berichten