Roel Camps uit Borgerhout, Eppo Cleiren uit Hoogerheide, Edwin Maasdijk uit Hoogerheide en Erik van den Heuvel uit Huijbergen.
Roel Camps uit Borgerhout, Eppo Cleiren uit Hoogerheide, Edwin Maasdijk uit Hoogerheide en Erik van den Heuvel uit Huijbergen. Foto: Sophia Piesens

Aanleg mountainbike routes in grenspark

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Woensdrecht is dé fiets- en wielergemeente en houder van het UCI Bike City Label. Het enige wat er nog ontbrak waren Mountainbike routes (MTB). Vorig jaar is het overleg begonnen met de terreinbeheerders, gemeente Woensdrecht en het Grenspark Kalmthoutse Heide.

Wat voorop stond was 1. Natuurbehoud. Hoe het parcours ecologisch en veilig aanleggen zonder schade aan te brengen en 2. MTB-ers en wandelaars moeten gescheiden ieder een veilige recreatieplek hebben. Nadat alle vergunningen rond waren en de plannen klaar waren is vorig jaar de basis van het MTB-parcours gelegd, maar nooit afgemaakt. De gemeente Woensdrecht betaalt de 4 MTB lussen en Sport Vlaanderen de verbindingslus die om het park heen ligt. Met een vaste kern van een twintigtal enthousiaste vrijwilligers o.l.v. Jan Weverbergh, coördinator van Grenspark Kalmthoutse Heide, wordt er nu volop aan gewerkt om de puntjes op de i te zetten. Zo zijn er voor de veiligheid zo weinig mogelijk kruisingen aangelegd en op de kruisingen staan waarschuwingsbordjes. 

Vrijwilliger René den Hartog uit Roosendaal rijdt met pure passie sinds 1997 MTB in Zuid-Holland en Noord-Brabant op verschillende parcours. Daardoor heeft hij een schat aan ervaring en draagt hij veel leuke ideeën aan zonder de veiligheid en het respect voor de natuur en mede-recreanten te vergeten. Vrijwilliger Eppo Cleiren uit Hoogerheide probeert twee keer per week ongeveer 40 km te fietsen en bij voorkeur heel vroeg in het bos. Hij geniet ervan om het bos te zien en wakker te horen worden terwijl vrijwilliger Roel Camps uit Borgerhout bij voorkeur juist tegen de avond fietst vanwege de rust en omdat de roofvogels en reetjes weer tevoorschijn komen. Hij noemt zichzelf een dierenspotter. 

MTB is eigenlijk een zomersport, maar veel wielrenners schakelen tegenwoordig in de winter over op MTB. In de winter zullen de vrijwilligers het parcours onderhouden. Voor informatie zie https://grensparkkalmthoutseheide.com