Jan Luysterburg schrijft elke twee weken een dialectrubriek in De Zuidwestkrant & De Halsterse Krant. Hij is een van de genomineerde verhalenschrijvers.
Jan Luysterburg schrijft elke twee weken een dialectrubriek in De Zuidwestkrant & De Halsterse Krant. Hij is een van de genomineerde verhalenschrijvers. Foto: Bep Tielemans

Zondag digitale uitslag schrijfwedstrijd Brabants Dialectenfestival

Algemeen

REGIO - Het 14e Brabantse Dialectenfestival zou plaats vinden op zondag 14 juni 2020. Op zaterdag 13 juni zou er een mooie avond zijn rond de uitslag van de schrijfwedstrijd die verbonden is aan het Dialectenfestival. Alles rond het thema: “Liefde is ’t skonste um te hebbe……..” Voor deze schrijfwedstrijd waren 42 inzendingen uit heel Brabant, verhalen, gedichten en liedteksten. Maar helaas …. corona gooide roet in het eten.

Er werd besloten het festival een jaar door te schuiven (naar 13 juni 2021), maar om de verhalenwedstrijd ook zo lang te laten liggen? Er werd naarstig gezocht naar een oplossing, maar pas toen door een werkgroep uit het bestuur besloten werd het zelf op te pakken kwam er schot in de zaak.

De jury – bestaande uit Peter Aarts, Lilian Calame, Frank Finkers (voorzitter) en Nelleke van Vlokhoven – kwam bij elkaar, beoordeelde de inzendingen en kwam tot de volgende nominaties:

Verhalen: Riny Boeijen – Jan Luysterburg – Cor Swanenberg

Gedichten: Rensz Gorisse – Ans van Kessel – Anny v.d. Looy

Liedteksten: Gerard van Kol – Hans Lakwijk – Frank van Osch.

Aan alle inzenders werd gevraagd een foto te sturen, opnames van de nominaties werden verzameld, een aantal artiesten die op het festival op zouden treden stuurden een bijdrage, 2 van onze ambassadeurs, Wim v.d. Donk en Wim Daniels, leverden een bijdrage, de jury leverde de beoordeling en bekendmaking van de winnaars en toen lag er heel veel materiaal wat verwerkt moest worden tot een presentatie. Voorzitter Henri Bouwmans en verantwoordelijke programmering Stein van de Ven selecteerden en maakten een opzet en vervolgens werd Meike van Leuken ingeschakeld om alles te verwerken. Er zijn nu twee afleveringen die zondag 5 juli in première zullen gaan:

Film 1, première 12:00 https://www.youtube.com/watch?v=jBu_9x3xEKE

Film 2, première 13:00 https://www.youtube.com/watch?v=09BkXgV5ohY

Deze links staan op de website van het dialectenfestival (www.brabantsdialectenfestival.nl) en op de facebookpagina van het festival. Als mensen op de link klikken telt de première af en begint de video precies op de aangegeven tijd af te spelen. Mensen hebben ook de mogelijkheid om reacties achter te laten.

In film 1 wordt aandacht besteed aan de deelnemers en zijn de verhalen van de genomineerden te horen, met tenslotte de bekendmaking van de winnaar.

In film 2 zien we de deelnemers en zijn de genomineerde gedichten en de liedteksten te horen en tenslotte de bekendmaking van de winnaars.

Met de winnaars wordt een afspraak gemaakt voor de overhandiging van deze dialectpenningen (ontworpen door Nelleke de Laat).

En wie zondag geen tijd heeft om te kijken, of het leuk vindt om nog en keer te kijken….. geen probleem, de filmpjes blijven via deze links beschikbaar.

We hopen op deze manier alle deelnemers en geïnteresseerden in het Brabants dialect op een mooie manier te informeren over onze schrijfwedstrijd (en hopen dat het nooit meer op deze manier hoeft!) en gaan ervan uit dat we iedereen weer zullen zien op ons volgende festival: zondag 13 juni 2021.