Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Burgemeester Steven Adriaansen en Handhaver Jeroen Alleman.
Burgemeester Steven Adriaansen en Handhaver Jeroen Alleman. (Foto: Sophia Piesens)

Handhavers: "Wij maken geen agressie mee"

GEMEENTE WOENSDRECHT - De strenge corona-regels die zijn opgelegd hebben op iedereen een grote invloed, onder andere het 1,5 meter afstand houden valt in de praktijk niet altijd mee. 

Op veel plaatsen in Nederland wekt het agressie op als er wordt gecontroleerd of de regels worden nageleefd. De toenemende agressie is de reden dat boa's in de grote steden voor hun eigen veiligheid wapens willen kunnen gebruiken.

In de gemeente Woensdrecht hebben handhavers Jeroen Alleman en Dennis Jacobs nog nooit aan het dragen van wapens gedacht. Zoals Jeroen zei: “Wij maken agressie eigenlijk nooit mee, daar is ook weinig reden voor, want wij werken bijna niet op straat. Wij mogen een proces verbaal uitschrijven, maar dat laten we aan de Politie over. Natuurlijk wijzen we de mensen wel op de 1,5 meter afstand mochten we zien dat ze die vergeten, maar ons dagelijkse werk speelt zich voor het merendeel af bij bedrijven. 

Wat we momenteel vooral doen is de opgelegde maatregelen (steekproefsgewijs) controleren. We hebben een hotspot-lijst van locaties die in de gaten moeten worden gehouden, daar gaan er vanaf en er komen nieuwe bij. Denk onder andere aan de kappers, campings, winkeliers, buitenactiviteiten en terrassen die weer mochten openen. Nu de regels versoepeld zijn, denken we uiteraard mee om het zo veilig mogelijk te maken. Zodra we wisten dat de terrassen weer open mochten, wel met de 1,5 meter afstand, zijn we met 24 horeca ondernemers in gesprek gegaan of zij hun terras wilden uitbreiden en binnen drie dagen kon er hiervoor een aanhangsel op hun vergunning worden afgegeven. 

Soms is het lastig, dan moeten we wel eens op onze strepen gaan staan en zeggen ‘tot hier, regels zijn regels en ze zijn er niet voor niets’, want iedereen heeft zijn eigen interpretatie bij de opgelegde regels. Met in gesprek gaan met elkaar, enthousiast meedenken, naast elkaar en niet tegenover elkaar staan komen we er uiteindelijk wel uit.” 

Burgemeester Steven Adriaansen is dan ook super trots op de inwoners van zijn gemeente.

Meer berichten