Sectordirecteur Mak Nobelen kijkt terug op een bijzonder jaar voor Steenspil en voorziet een mooie toekomst voor de school.
Sectordirecteur Mak Nobelen kijkt terug op een bijzonder jaar voor Steenspil en voorziet een mooie toekomst voor de school.

Leerzaam jaar voor Steenspil

Algemeen

HALSTEREN – Sinds beroepsopleider Curio afgelopen schooljaar besloot niet langer vestigingsdirecteuren op haar scholen in te zetten, valt de Halsterse vmbo-school Steenspil onder de verantwoordelijkheid van sectordirecteur Mak Nobelen. Die kijkt terug op een bijzonder jaar voor Steenspil, en een mooie toekomst voor een school die hij ziet als een “parel” in het regionale opleidingslandschap.

Zelfs met 42 jaar ervaring in het onderwijs kun je nog verrast worden, merkte Curio-sectordirecteur Mak Nobelen dit jaar. Toen een carrière in de topsport er niet in bleek te zitten koos Nobelen voor het onderwijs, en na een start als basisschoolleerkracht stapte hij over naar een school voor speciaal onderwijs. Daar ontdekte hij dat de zorg voor leerlingen met extra behoeftes hem enorm boeit, en dat is nog steeds zo. De zorg voor de leerlingen van Steenspil en de andere vmbo-scholen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen vormen een mooie uitdaging voor Nobelen.

De coronacrisis maakte die uitdaging onverwacht nog groter. “Elke leerling moet door een bepaalde periode heen om volwassen te worden, en sommige leerlingen hebben daarbij extra hulp nodig. Dat proces vind ik nog steeds boeiend, de vmbo-leerling heeft een speciale plek in mijn hart omdat hij zo enorm direct en eerlijk kan zijn. De coronacrisis heeft ons allemaal overvallen. Het opzetten van onderwijs op afstand in zo’n korte tijd was een enorme operatie. Juist daarom ben ik blij verrast door de creatieve manier waarop onze docenten en leerlingen invulling hebben gegeven aan deze nieuwe vorm van onderwijs. Leerlingen die op school in de keuken les krijgen kunnen hun recepten bijvoorbeeld ook thuis in de keuken bereiden. Zulke zaken zijn erg mooi om te zien.”

Inmiddels is Steenspil eindelijk weer open, de leerlingen zijn tenminste tweeënhalve dag per week op school, aankomende examenleerlingen zelfs drie, en genieten daar van “normaal” onderwijs in klassen van maximaal tien leerlingen.

Verbinding

Ondertussen blijft Steenspil zich richten op aansluiting met mbo-opleidingen, het bedrijfsleven en de toekomst, onder andere door verbinding te zoeken met de agrofood- en biobased-sector. “Wat mij betreft maakt dat Steenspil tot een pareltje”, vindt Nobelen, “voor onze leerlingen is er altijd een schat aan keuzemogelijkheden en de kennis van afgelopen maanden draagt daaraan bij.”