Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Wethouder Jeffrey van Agtmaal legde symbolisch de laatste buis.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal legde symbolisch de laatste buis. (Foto: Sophia Piesens)

Afsluiting waterbergingsplan Putte

PUTTE - In de Sparrenlaan en omgeving in Putte zijn de afgelopen periode werkzaamheden verricht op het gebied van waterberging en -afvoer. 

Om waterlast tegen te gaan en tegelijkertijd om het milieu te sparen is er gekozen om het riool te splitsen in een vuilwaterriool en een nieuw systeem, een infiltratieriool.

Het infiltratieriool bestaat uit een pvc buis met gaten waar een speciaal doek om zit gewikkeld en het regenwater opvangt. In deze buis zitten schotten zodat het water niet gelijk wegloopt bij een regenbui maar door de gaten in de grond weg kan zakken zodat op deze manier de beplanting in dit gebied van water wordt voorzien. Hemelwaterafvoeren van omliggende percelen zitten op het infiltratieriool aangesloten zodat het regelmatig wordt doorgespoeld. Zou bij extreme regenval het water over de schotten komen, dan loopt dat in drie kleine en een grote wadi en in het ergste geval lopen de wadi's over in de eendenvijver.

Voor de aanleg van de wadi's zijn 80 bomen gekapt en vervangen door 80 semi subtropische bomen, die goed tegen de droogte kunnen i.v.m. het veranderde klimaat. Behalve de bomen krijgen de wadi's gras en worden ze ingezaaid met bloemen voor bijen en vlinders. Pleinen werden verkleind en op verzoek van de omliggende bewoners zijn i.p.v. honingraden met grind, plantvakken met waterdoorlatende voegen aangelegd waaronder een doek-systeem is aangebracht om de wateroverlast te verminderen.

Foto: Wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft maandag symbolisch de afsluitende handeling verricht door de laatste buis te leggen.

Meer berichten