Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Dimphy van Poppel had als kind al een groot rechtvaardigheidsgevoel en een aversie tegen conflicten.
Dimphy van Poppel had als kind al een groot rechtvaardigheidsgevoel en een aversie tegen conflicten. (Foto: Dennis van Loenhout)

Zoeken naar de rode draad

GEMEENTE WOENSDRECHT – De Woensdrechtse Buurtbemiddeling heeft een nieuwe coördinator. Dimphy van Poppel weet wat er mogelijk is wanneer buurtbemiddeling een luisterend oor biedt en het oog op de rode draad houdt.

Al voor ze in dienst trad bij WijZijn Traverse Groep deed Dimphy van Poppel ruime ervaring op. Niet alleen werkte ze zelf 2,5 jaar als buurtbemiddelaar, ze is ook gecertificeerd vertrouwenspersoon en actief als vrijwillig rouwbegeleider bij WijZijn. “Als kind had ik al een groot rechtvaardigheidsgevoel en een aversie tegen conflicten. Op latere leeftijd merkte ik dat mensen in mij een prettige gesprekspartner vonden en leerde ik wat het betekent om goed te luisteren. Met die eigenschappen wilde ik anderen helpen. Bovendien heb ik zelf een 'rugzak', ik heb met verliezen te maken gehad en vond dat ik dat allemaal zelf moest oplossen. Ik weet dus hoe prettig het is om daarbij hulp te krijgen. Veel mensen beseffen het niet, maar je kwetsbaar durven opstellen is een kracht.”

In conflictsituaties brengt Dimphy partijen in contact met de juiste vrijwillige buurtbemiddelaars. Hoewel het aanvankelijk soms moeite kost om de partijen met elkaar om de tafel te krijgen, leidt buurtbemiddeling in 7 van de 10 keer tot een oplossing. “Buurtbemiddelaars brengen het probleem in kaart door te luisteren, door te vragen en samen te vatten en buren inzicht te laten krijgen. Ze hebben een open houding, ze oordelen niet, houden de rode draad in het oog en doen alles om de partijen nader te elkaar te brengen. Vaak loopt een conflict uit de hand doordat partijen zich verliezen in emotie en boosheid. Als een neutrale bemiddelaar die kan wegnemen is een oplossing vaak dichterbij dan men denkt.”

Op het feit dat ze met haar bemiddelaars de Woensdrechtse buurten een stukje mooier kan maken is Dimphy trots. “Het mooiste is natuurlijk als buren er zelf aan uit komen maar het blijkt steeds vaker dat bemiddeling toch nodig is”, zegt ze, “wij hechten belang aan een open communicatie waarin boosheid en emotie er uiteraard kunnen en mogen zijn maar niet de overhand krijgen. En wanneer een gesprek niet verder komt is het een goed moment om ons, buurtbemiddeling, te bellen. Soms voelt dat als een grote stap, omdat je je kwetsbaar opstelt, maar juist dan ben je sterk en kan de ander zien wat de situatie met iemand doet. We zoeken nog altijd nieuwe buurtbemiddelaars. WijZijn Traverse Groep zorgt voor een gedegen trainingen."

"Zoals telefonische bemiddeling in deze Corona-tijd, coaching, workshops en intervisies en meer, zodat we samen kunnen zorgen dat iedereen met plezier in de gemeente Woensdrecht kan wonen.”

Meer berichten