Gemeentehuis Woensdrecht
Gemeentehuis Woensdrecht Foto: Bep Tielemans

Toespraak in raad over corona

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Burgemeester Steven Adriaansen hield donderdagavond bij de opening van de raadsvergadering na lange tijd, een toespraak over corona in Woensdrecht.

"Aanvankelijk leek het in Woensdrecht mee te vallen, maar op 21 maart is de eerste positief bevestigde inwoner in het ziekenhuis een feit. Sinds dat moment liggen er constant ongeveer vijf mensen in ziekenhuizen of op intensive cares. Iedereen heeft in zijn familie, kennissen- of vriendenkring wel signalen dat er mensen ziek zijn. Te weinig testcapaciteit zorgde en zorgt nog steeds voor onzekerheid. Inmiddels zijn 65 inwoners positief getest. Dat lijkt weinig maar we weten allemaal dat dit de top van de ijsberg is.

Op 17 april overlijdt de eerste inwoner aan de gevolgen van dit virus. Helaas volgen er nog zes. Dat doet pijn, pijn die nog versterkt wordt doordat afscheidsdiensten in zo’n kleine kring plaats moesten vinden. De intelligente lockdown zorgt ook voor ontreddering als je niet ziek werd. Veel van onze, vaak oudere inwoners leven in onzekerheid en angst. Raken of voelen zich eenzaam en werden nog afhankelijker van de hulp om hen heen of raken geheel afhankelijk van een enkele mantelzorger, op afstand.

Wij weten niet wat het met ons doet, elkaar niet mogen bezoeken, elkaar geen hand kunnen geven, elkaar niet omarmen, elkaar geen kus geven of even vasthouden. Jong of oud zijn maakt daarin niet uit. De behoefte aan fysiek contact dat niet mocht zal ons als mensen veranderen. Zeker als dat nog lang gaat duren. Hou elkaar in het oog als je elkaar niet kan vastpakken. Velen van ons doen iets als ze merken dat het niet goed gaat. Dat verdient een compliment en ik hoop dat we dit als gemeenschap blijven doen.

Deze crisis brengt mee dat veel van u onzeker zijn over hun baan of hun inkomen. Ondernemers worden getroffen door tijdelijke beroepsverboden en verliezen al hun inkomsten. Anderen zien hun omzet kelderen. Veel van hen zijn ineens afhankelijk van maatregelen van de overheid om het hoofd boven water te houden.

En nu, nu de maatregelen versoepelen weet niemand hoe de samenleving reageert. Komen ze nog om een boodschap, vinden mensen jouw dienstverlening nog belangrijk? Durven ze wel te komen? Voelen ze zich welkom? Ben ik welkom? Hoe moet het als de grenzen weer opengaan? Of, waarom gaan de grenzen toch niet open? Vind ik weer snel werk als ik mijn baan verlies? Dat zijn vragen waar velen van u mee worstelen en waar de antwoorden zich langzaam zullen ontvouwen.

Veel van onze inwoners werken in de zorg. Zij stonden soms in de frontlinie, voelen zich verantwoordelijk voor hun patiënten en deden wat ze moesten doen in ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen, in huisartsenpraktijken of in de thuiszorg. Dat trekt een wissel op hun gezinnen, vaak nog versterkt doordat hun veiligheid niet voor iedereen op de eerste plaats stond. Dank zij hen is de zorg doorgegaan. Ik neem mijn pet voor hen af en vraag u een applaus voor hen.

Deze crisis zal een wissel trekken op het werk van de raad, het college, mij als burgemeester en op de ambtelijke organisatie. Deze crisis is niet voorbij en met zijn allen moeten wij de vraag beantwoorden wat normale overheidsprocessen en diensten zijn totdat ...
Ik dank iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan het veilig houden van onze samenleving. Er zijn inwoners zwaar ziek geworden, er zijn inwoners overleden en dat bracht veel leed met zich mee. Voor hen vraag ik een moment van stilte."