Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Wethouder Lars van der Beek en taalcoördinator Monique Swagemakers twee jaar geleden bij de opening van het To-Taalhuis.
Wethouder Lars van der Beek en taalcoördinator Monique Swagemakers twee jaar geleden bij de opening van het To-Taalhuis. (Foto: Dennis van Loenhout)

To-Taalhuis stap voor stap open

HOOGERHEIDE - Vanwege Corona is een groot deel van de Taallessen en Taaloefenmomenten die normaal gesproken in het To-Taalhuis aan Kromstraat 4 worden gegeven online gegaan. Nu het kabinet de teugels wat laat vieren, gaat het fysieke To-Taalhuis stap voor stap weer open maar online les blijft door nieuwe mogelijkheden.

Het aanbod zal bewust ook geheel of gedeeltelijk online blijven. Dat biedt namelijk interessante mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor mensen met een fulltime baan of alleenstaande ouders. Voor hen is het online mee kunnen doen opeens een kans om toch Nederlands te leren.
Zo is ook de les voor een groep medewerkers van Dog meat online gegaan. Voorheen kwamen zij op donderdagochtend vroeg voor het werk naar het To-Taalhuis. Nu gebeurt het online en in het weekend. De deelnemers zijn dan meer uitgerust en kunnen alles beter volgen. Een van de medewerkers is even terug naar Moldavië, zij kan nu van daaruit gewoon mee blijven doen.

Taal oefenen met anderstalige kinderen, ook in de zomervakantie

Regelmatig krijgt het To-Taalhuis van ouders die net in Nederland zijn de vraag om hun kinderen te helpen met die lastige taal. Speciaal voor deze kinderen is een groep gestart om hen te helpen met woordenschat en taalbegrip. Maar evenveel aandacht gaat naar het verschil tussen hun oude en nieuwe school en hun oude en nieuwe leven. Ook dat is een belangrijk onderdeel bij het komen tot leren: het meenemen van ieders achtergrond en cultuur.

Taallessen volwassenen van Curio online

Tijdens een ‘normaal’ schooljaar verzorgt docent Pierre Withagen 4 dagdelen per week Nederlandse les in het To-Taalhuis voor een gevarieerd gezelschap volwassenen.
De flexibiliteit en creativiteit die Pierre wekelijks meebrengt, komt in een tijd als deze goed van pas. Op zijn bevlogen manier weet hij zijn ‘leerlingen’ ook online te boeien en enthousiasmeren om met de mooie Nederlandse taal bezig te gaan en blijven. En als hij daarvoor op het fietsje her en der extra oefenmateriaal moet afgeven, dan doet hij dat met plezier.

Ouderbetrokkenheid 2.0

Ouderbetrokkenheid over en weer (ouder- kind-school, en school-) is nog nooit zo groot geweest. Een mooie bijkomstigheid van dit bijzondere voorjaar. Dit onderwerp was al als speerpunt benoemd in de gemeente Woensdrecht.
Volgende maand komt de werkgroep Onderwijs Achterstanden Beleid (OAB) weer samen. Dan zal dit thema ook geagendeerd worden. Samen met partijen rondom het jonge kind gaan we kijken hoe we de behaalde winst en wijsheid tijdens Corona kunnen benutten. Want het is nu eenmaal zo: Kinderen leren het meest van hun ouders. Op naar Ouderbetrokkenheid 2.0!

Taalpanel van start met herschrijven van moeilijke brieven

Iedereen ontvangt weleens een brief die eenvoudiger geschreven zou kunnen worden. Vaak zijn het brieven waarvan de inhoud belangrijk is voor de ontvanger. Vanuit verschillende hoeken heeft het To-Taalhuis brieven ontvangen met de vraag deze te herschrijven in begrijpelijk Nederlands.

Heb je ook een brief die je zou willen laten hertalen, het Taalpanel wil er graag naar kijken. Stuur dan een mail naar: info@to-taalhuis.nl of bel naar: 0636 03 0852.

Taalrupsfeestjes voor kinderen en ouders

De Taalrups is het Voorleesproject waarbij getrainde Voorleesvrijwilligers al jaren wekelijks bij kinderen thuis op een speelse manier met de taal bezig zijn. Zo komen de kinderen extra in contact met de Nederlandse taal en zien ouders hoe zij dit, wanneer de vrijwilliger vertrekt, over kunnen nemen. Sinds vorig jaar organiseert het To-Taalhuis met de Bibliotheek in Hoogerheide na elke vakantie een Taalrupsfeestje voor kinderen t/m groep 4. De grote opkomst laat iedere keer zien dat kinderen en ouders het een leuke manier vinden om taal en gezelligheid te combineren. En gezellig is het. Daar zorgen we voor door steeds een leuk programma samen te stellen. Dit schooljaar hebben we bezoek gehad van een kinderboekenschrijver, muziekdocente en een kinderyogalerares. Ook een schrijfster die kinderen het liefst creatief uitdaagt met zang en dans, was een groot succes.

Meer berichten