Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Gertrudiskerk Ossendrecht
Gertrudiskerk Ossendrecht

Kerkberichten Zuidwesthoek

Parochie de Bron

Parochiekernen Huijbergen, Ossendrecht, Hoogerheide, Woensdrecht en Putte.

Pinksteren

Pinksteren is de dag waarop we vieren dat de kerk ‘geboren’ werd. We lezen hoe dat gegaan is, in de “Handelingen” van de apostelen. Geen sensationeel begin met veel ceremonieel vertoon, ook geen bijeenkomst op een notariskantoor in Jeruzalem waar officiële stichtingsakten getekend moesten worden. Nee, het waren de vrienden van Jezus, gewone, eenvoudige vrouwen en mannen die aan de wieg stonden van onze kerk. Na Jezus’ kruisdood zoeken ze het bij elkaar. Ramen en deuren op slot, bang, moedeloos en vol verdriet. Ze weten niet hoe het verder moet en dan opeens, alsof er een stevige wind door het huis waait, door henzelf ... gebeurt er iets dat hen in beweging zet, aanspoort en nieuwe energie geeft. Iets dat maakt dat zij niet langer bij de pakken neerzitten, maar in beweging komen. Ze gaan zelf de boodschap van Jezus doorgeven, verder uitdragen aan wie het maar horen wil! En gaandeweg worden ze steeds enthousiaster, mensen die iets uitstralen, gloedvolle betogen. Je ziet het, je voelt het, en diep van binnen voelen ze zelf ook hoe ze sterker worden… de Geest van Pinksteren, Heilige Geest, het moet iets van God geweest zijn.

Pinksteren wil ons leren dat Gods Geest waait waar zij wil; overal bij heel gewone vrouwen en mannen, bij “vreemden in Jeruzalem”, bij mensen die openstaan voor bezieling en begeestering, bij onszelf misschien.

Pinksteren wil ons helpen te beseffen dat “geloven” en “kerk-zijn” geen verloren zaak is. Dat wij op onze beurt in beweging moeten komen en samen verder moeten gaan in Zijn Geest. Schouder aan schouder, doen wat Hij deed. En elkaar vertellen waar we vol van zijn, wat ons beweegt, wat ons bezielt, waar we ons geraakt weten.

Viering op ZuidWest TV

Bij gelegenheid van het hoogfeest van Pinksteren zal op ZuidWest TV de Eucharistieviering vanuit de parochiekerk Sint Lambertus vanuit Wouw uitgezonden worden. Dit zal zijn op Pinksterzaterdag 30 mei om 19.00 uur. Op dat moment vindt de besloten viering plaats in de Lambertuskerk, die live zal worden uitgezonden. Niet op zondag, omdat we dan al de landelijke televisiemis hebben. Mocht u ZuidWest TV niet kunnen ontvangen, dan kunt u ook inloggen via hun website. Elke week is er het programma ReliVisie, een oecumenisch programma op ZuidWest televisie de vrijdagavond verzorgd door de gezamenlijke kerken. Hierbij nodig ik u uit zaterdag 30 mei om 19.00 uur thuis af te stemmen op Zuid West TV en de H.Mis van Pinksteren vanuit Wouw te volgen.

Meimaand Mariamaand

De Mariakapellen in onze parochie zijn overdag geopend voor uw persoonlijke gebed en voor het aansteken van een kaarsje. U bent hier van harte welkom.

Voor actuele ontwikkelingen in onze parochie verwijzen wij u graag naar onze website www.samenkerk.nl.

Protestantse kerkgemeente Woensdrecht

In verband met het coronavirus kerkdienstbezoek van tevoren aanmelden bij de scriba via de mail: scriba@pkgw.nl

Dit is mogelijk van maandag tot en met vrijdag 17.00 uur voorafgaande aan de te bezoeken kerkdienst, Dorpsstraat 10, 4641 HN Ossendrecht. Tel. 0164-672991, www.pkgw.nl, scriba@pkgw.nl.. De eerstvolgende dienst is op zondag 7 juni om 9.45 uur met Ds. W. Lolkema, Woensdrecht.

Christoffelparochie Quirinuskerk Halsteren

Zaterdag 30 mei 17.00 uur: Eucharistieviering: voorganger pastoor Hans de Kort. Uitzending vanuit de Gummaruskerk te Steenbergen om 17.00 uur te volgen via Ziggo kanaal 41 en via www.slos.nl direct livestream te volgen. Intenties: Antonius Goossens; alle overledenen van de KBO.

Pastoraal woord:
Waarom zou je geloven?

In gesprek met jongeren wordt vaak de vraag gesteld: Waarom zou je geloven? Waar is dat goed voor? We hebben in een land als Nederland voldoende welvaart (alhoewel dat natuurlijk niet voor iedereen geldt). We hebben een goede gezondheidszorg met geweldig zorgpersoneel. We hebben een economisch stelsel dat tot op zekere hoogte klappen op kan vangen. Dus waarom zou je geloven als alles zo voorhanden is?

En daar zit nu precies de crux. Voordat de coronacrisis ten volle uitbrak lag het kernpunt vooral bij de groei en de bloei van onze maatschappij. De moeilijke en verdrietige dingen waren er ook, maar minder aan de oppervlakte. Nu staat ons leven grotendeels stil en worden we teruggeworpen op meer basale dingen. Kan ik een beroep doen op mijn buren als ik ziek ben? Hoe kan ik op bezoek bij mijn ouders nu ze op leeftijd zijn? Basale dingen die de wijze waarop wij met elkaar omgaan bepalen.

Waarom zou je geloven? De kern van het geloof is dat je niet alleen bent. Laat ons bidden dat we ons zelf de ruimte geven om ons hart te openen voor de heilige Geest.

Lenie Robijn, pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie

Cursus

Het Sint Fransciscuscentrum van Bisdom Breda nodigt u uit voor een online cursus over de Handelingen van de Apostelen, door diaken Vincent de Haas. De cursus is bestemd voor alle gelovigen en geînteresseerden in de verdieping van het geloof. De data zijn 25 mei, 2 juni en 8 juni van 19.30 – 21.30 uur. Zonder kosten, eventuele eigen bijdrage. Inschrijvingen via de website van het Sint Franciscuscentrum.

Meimaand – Mariamaand

In deze maand zal de Quirinuskerk iedere zondagmiddag geopend zijn van 14.00 – 15.30 uur. Het beeld van Maria heeft een centrale plaats in de kerk en ieder is welkom om bij haar te bidden, een kaarsje aan te steken of haar een bloemetje te geven. Of om zo maar even rustig bij haar te zitten Welkom! I.v.m. alle beperkingen zal de speciale Mariaviering dit jaar niet worden gehouden

Christoffelparochie Antonius van Padua Lepelstraat

Tijdens de Eucharistieviering in de Gummarus kerk te Steenbergen op zaterdag 30 mei gedenken wij: Ella Schoonen; Sjan Foppele-Bakx.

Mededelingen: Mocht u intenties af willen laten roepen in de SLOS uitzending van de Eucharistieviering in Steenbergen, kunt u deze doorgeven aan het Parochiesecretariaat van de H. Ant. van Padua, tel. 0164 – 682525 of bij H. Wouts tel. 0164 – 682575 . Onze kerk is iedere dinsdag- en zondagochtend geopend van 11.00 tot 12.00 uur om iedereen de gelegenheid te geven voor een persoonlijk gebed en om een kaarsje aan te steken. Uiteraard houden we ons aan de geldende richtlijnen van het RIVM . En natuurlijk kunt u iedere dag van zonsopgang tot zonsondergang een kaarsje aansteken in de Antoniuskapel naast de kerk. Dat geeft ons allen zeker kracht en sterkte.

Sint Martinuskerk Halsteren

Voorlopig vervallen de erediensten. Nadere berichtgeving is te volgen via de online media van de Protestantse gemeente Halsteren/Nieuw-Vossemeer.

Meer berichten