Hanneke Meulblok van OBS de Dobbelsteen.
Hanneke Meulblok van OBS de Dobbelsteen. Foto: Dennis van Loenhout

Dobbelsteen wil hoge ogen gooien

Algemeen

HOOGERHEIDE – Nu de scholen weer opengaan wil OBS de Dobbelsteen graag hoge ogen gooien. 

Als het gaat om de veiligheid van haar leerlingen mikt de Dobbelsteen altijd op het hoogst haalbare. Dat kost tijd en energie, maar het feit dat leerlingen en leerkrachten elkaar daardoor weer kunnen zien maakt het elke moeite waard.

Toen op 28 april bekend werd dat de basisscholen weer open mochten, was directeur Hanneke Meulblok van OBS De Dobbelsteen vooral verbaasd over het feit dat kinderen géén anderhalve meter afstand van elkaar hoefden te houden. “We hadden allerlei scenario’s bedacht om die afstand te kunnen waarborgen”, vertelt Meulblok, “dus we moesten terug naar de tekentafel, maar wel voor de goede zaak.”

Zoals de meeste scholen gaan de leerlingen van de Dobbelsteen om de andere dag een volledige dag naar school. Die dag zitten ze met de hele groep bij elkaar. Een bewuste keuze, die de Dobbelsteen veilig kan uitvoeren, zegt Meulblok: “Onze lokalen worden gescheiden door schuifdeuren, en nu kunnen we daardoor gemakkelijk twee lokalen samenvoegen. Daardoor kunnen de leerlingen zo verdeeld worden dat de leerkracht anderhalve meter afstand kan houden. We vinden het heel belangrijk dat de hele groep met elkaar naar school gaat, omdat groepsdynamiek bij ons essentieel is. Zeker na zo’n bijzondere periode, waarvan we de impact niet weten, willen we graag zien dat onze leerlingen lekker in hun vel zitten.”

Zorgen zijn er nog wel bij De Dobbelsteen. Bij leerlingen, maar ook bij ouders en medewerkers. “Niet elke leerkracht gaat aan het werk, en niet alle leerlingen komen naar school”, zegt Meulblok, “met hen allemaal ga ik in gesprek, maar natuurlijk heb ik begrip voor zorgen. Een crisis als deze hebben we nog nooit meegemaakt, dus natuurlijk zijn er vragen. Er is ook gewoon veel onbekend. Voor leerlingen die niet naar school komen blijven we onderwijs op afstand verzorgen. Voor de leerlingen die wél naar school komen blijft het een kwestie van goede hygiëne: veel handen wassen, gescheiden buitenspelen, strikte looproutes, en afscheid nemen van ouders bij het hek. We zijn ons er allemaal van bewust dat we nog midden in de crisis zitten, maar het feit dat de kinderen elkaar weer kunnen zien maakt het dat waard.”

Welbevinden

De vraag ”hoe nu verder?” houdt iedereen bezig, niet alleen op de Dobbelsteen, maar ook op andere scholen. “Veel zekerheden zijn weggevallen”, zegt Hanneke Meulblok. “We vragen ons allemaal af hoe lang de huidige beperkingen nog blijven gelden en hoe het er daarna uitziet. Maar ik denk dat de leerachterstanden niet zo groot zijn als aanvankelijk gevreesd werd. Daardoor kunnen we meer aandacht geven aan het emotionele welbevinden van onze leerlingen. Want de afgelopen weken zijn zij voor een belangrijk deel op zichzelf aangewezen geweest, net als hun ouders. We hebben allemaal geleerd dat niet alles vanzelfsprekend is. We hopen dat we ons snel weer een beetje kunnen voelen als normaal.”