METO JO19 kampioen.
De roodwitblauwe titel blijft een van de schaarse hoogtepunten van het seizoen 2019-2020…
METO JO19 kampioen. De roodwitblauwe titel blijft een van de schaarse hoogtepunten van het seizoen 2019-2020…

Groen licht voor Woensdrechtse voetbaljeugd

Algemeen

HUIJBERGEN - Vanaf 29 april was het voor jeugd voorzichtig weer toegestaan om georganiseerd en beheersbaar te gaan sporten. Wanneer welke vereniging de deuren heropent voor de jeugd, is afhankelijk van de betreffende gemeente en de club. 

Kinderen tot en met 12 jaar mogen van de overheid weer voetballen, waarbij ze niet per se de anderhalve meter afstand hoeven aan te houden. Voor jeugd van 13 t/m 18 jaar is dit ook toegestaan mits zij wél op de voorgeschreven 1,5 meter afstand van elkaar blijven.

In deze fase gaat het om voetbalactiviteiten voor de jeugd zoals trainingen en alternatieve voetbalvormen. Competities starten niet voor het najaar. Daarbij blijven kantines en kleedkamers voorlopig nog dicht en zijn ouders niet toegestaan op de accommodatie. NOC*NSF heeft een protocol voor alle sportverenigingen opgesteld waarin praktische regels staan om veilig en verantwoord georganiseerd te kunnen sporten in de genoemde leeftijdscategorieën. Het is opgesteld door deskundigen en bevat de algemene aspecten voor op en om het veld, om de kans op besmetting met het coronavirus minimaal te houden.

Attest

Ook in de Gemeente Woensdrecht maakte men zich in de voorbije week op voor een doorstart op de velden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, is de algemene mening. Grenswachters-voorzitter Daniël Janssens: ”Natuurlijk willen we niets liever dan dat de jeugd weer aan voetballen toekomt. Het vergt echter wel de nodige aanpassingen. Iedereen dacht dat we 29 april direct van start konden. We dienden echter op goedkeuring van de gemeente te wachten. Hier ging een paar dagen overheen. Inmiddels is er groen licht en mogen we alsnog volgens de richtlijnen van de KNVB deze week van start. Ballen niet met de handen aanraken, pionnen desinfecteren, kinderen vooraf thuis handen laten wassen, via een bepaalde route op en van het sportpark, geen ouders langs de velden. Zo maar enkele restricties die we moeten opleggen. Verder hebben we hier leden van over de grens, waarvoor we een speciaal attest hebben moeten maken, zodat ze toch op Nederlands grondgebied mogen trainen.”

Kampioen

Vivoo-preses Robbert Klaassen beaamt de aanpak. “Wij zijn vorige week gestart. We hebben de leiders uitgebreid geïnformeerd. Looproutes voor pupillen en junioren. Verder de vraag over de grensgevallen. Spelers van dertien jaar in het JO13 elftal of gasten van net negentien jaar? Tot dertien jaar levert geen problemen op, hoe ga je echter de oudere jeugd trainen. Gelukkig geeft de KNVB tools voor voetbalvormen op 1.5 meter.”

Uittredend METO JO19-trainer Levi Deelen ziet weinig heil in het oppakken van de draad bij de kampioen van voor de winterstop. “Een paar jongens zijn al negentien en mogen qua leeftijd niet mee doen en oefeningen op 1.5 meter zie ik niet zitten.” En zo blijft de roodwitblauwe titel een van de schaarse hoogtepunten van het seizoen 2019-2020… (Foto boven).

Vivoo-jeugd hervat training.