Afbeelding

"Een plan op maat voor elk dorp"

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Er komt een plan op maat per dorp met daarin de resultaten die alle betrokken partijen gezamenlijk willen behalen. Ook komt er per dorp een aanspreekpunt voor inwoners met vragen. 

Volgens de gemeente Woensdrecht is dorpsgericht werken in het sociaal domein de toekomst. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het voorstel dat samengesteld is door de partners in het sociaal domein en de gemeente.
Verantwoordelijk portefeuillehouder Lars van der Beek: “Samen met de partners hebben we geconstateerd dat we nog meer op maat willen werken in de diverse dorpen van de gemeente Woensdrecht. We willen dat de mensen nog dichter bij huis en op een laagdrempelige manier terecht kunnen met hun vragen en problemen. Door dit in de dorpen zelf te organiseren, zetten we het voorliggend veld maximaal in: mensen kunnen snel laagdrempelige hulp krijgen voordat de problemen zo groot zijn dat er geïndiceerde hulp nodig is.” Om stappen voor de toekomst te kunnen nemen, is het belangrijk dat alle partijen die een rol hebben in het voorliggend veld een gezamenlijke toekomstvisie hebben. De Brede Welzijns- instelling Woensdrecht (BWI), GGD West-Brabant, KBO-Kring Woensdrecht, ISD Brabantse Wal, MEE West-Brabant, Stichting De Bunt, Thuiszorg West-Brabant, WijZijn Traverse Groep, Wmo Adviesraad, Zorg om Zorg en de gemeente Woensdrecht kiezen er samen voor om de toegang tot het sociaal domein in de dorpen op maat en resultaatgericht op te pakken. Via een dorpsplan wordt vastgesteld wat er nodig is in het dorp en welke partijen daar een rol in gaan spelen. Burgerinitiatieven, vrijwilligers en inwoners met goede ideeën die kunnen bijdragen aan de doelstellingen, zijn welkom om aan te sluiten. Van der Beek: “Sinds de transities vijf jaar geleden kregen de gemeenten in Nederland er nieuwe taken en verantwoordelijkheden bij in het sociaal domein. Wij zijn nu klaar om de volgende transformatie in te zetten: samen met de partners de beweging naar voren maken, vroegtijdig hulp bieden, per dorp kijken wat er nodig is en wie daar een rol in heeft en dat alles op basis van een gezamenlijk budget. Het vergt moed van alle partners en van de gemeente om hiermee te gaan pionieren."

Dorpscoördinatie
De gemeente neemt de coördinatie op zich om samen met de betrokkenen tot een activiteitenplan voor elk dorp te komen en te kijken hoe en waar er een lokaal aanspreekpunt voor inwoners is of kan komen. “Dit plan wordt gemaakt samen mét de partners, mét het dorp”, benadrukt Van der Beek. “Er zijn geen extra financiële middelen beschikbaar voor deze doorontwikkeling. We kunnen geen dorpscoördinator aanstellen dus zullen we met de bestaande mensen en middelen moeten zorgen dat we toch die omslag in werken voor elkaar kunnen krijgen. Wij geloven erin en zetten ons voor 100% in om dit tot een succes te maken. Samen met onze partners.”