Afbeelding

Brabants boekske is populair

Algemeen

REGIO - Zondag 1 maart 2020 wordt voor de vijftiende keer het Brabants boekske gepresenteerd. Deze uitgave, die tot stand is gekomen onder redactie van Cor Swanenberg (Berlicum) en Jan Luysterburg (Hoogerheide), heeft als titel De kont teege de krib. De presentatie vindt plaats in de multifunctionele accommodatie De Snoeck, Marktplein 20 in Lith. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot circa 16.30 uur.

Aan de vijftiende editie van deze Brabantse literaire traditie werkten maar liefst 49 auteurs mee. Zij publiceren in deze bundel nieuwe verhalen en gedichten, die stuk voor stuk geschreven zijn in het dialect van hun woonplaats of geboortestreek. Het boek is fraai geïllustreerd door Iris Bongers.

Er wordt vaak beweerd, dat in het westelijk deel van de provincie het schrijven van dialect minder wordt beoefend dan in het midden en oosten. Dit blijkt niet waar, want in het boekske staan bijdragen van Frans Nefs uit Halsteren, Paul Asselbergs en Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom en Ad Borremans, Edy Minnebach, Jan van Elzakker en Jan Luysterburg uit de gemeente Woensdrecht. Een zevende deel van alle bijdragen komt dus uit het uiterste westen.

Ook kwalitatief doen de westelijke dialectverhalen zeker niet onder voor de rest. Brigit Bakx-Hermans en Ad Borremans zijn zelfs door de redactie uitgenodigd om in Lith hun verhaal te komen voordragen. Iets wat ze graag zullen doen. Tijdens het programma wordt namens de gemeente Oss door een jury, bestaande uit Leo Hoeks (juryvoorzitter), Rina Michielsen en Piet Vos, de Willem Ivenprijs toegekend en uitgereikt voor het beste verhaal of gedicht. Vanzelfsprekend zal de winnaar van de Willem Ivenprijs zijn of haar verhaal of gedicht vervolgens ten gehore brengen. Bovendien zal een zestal auteurs, waaronder de twee eerder genoemde, zijn of haar bijdrage vertolken. Traditiegetrouw is er ook muzikale afwisseling van Brabantse allure. Deze keer heeft niemand minder dan Hein Augustijn zijn medewerking toegezegd. Hij is lid van de volksmuziekgroep Vandiekomsa en als solist bekend van zijn recent verschenen cd BraboMundo, een mix van pop en folk in Brabants dialect. Met de single 'Mèskes meej 'n zachte g' heeft de zanger al aardig succes geboekt. Het Brabants boekske, met als ISBN 978-90-70545-43-7, is een uitgave van de Stichting Brabants en is vanaf 2 maart 2020 in de boekhandel te koop voor € 14,95. Het boekje is een regelrechte aanrader voor iedereen die van lezen houdt en het Brabants een warm hart toedraagt. Het belooft al met al een mooie middag te worden. De toegang is gratis.