Richard van Hooijdonk (Grenswachters)
Richard van Hooijdonk (Grenswachters)

Gentlemen-derby: Grenswachters - METO

Algemeen

PUTTE – Grenswachters – METO is terug op de derbykalender. De clash tussen twee voetbalculturen. Het flamboyante frivole spel contra het doorgaans technisch verzorgde voetbal.

Een duel op basis van wederzijds respect en voormalig gedeelde clubliefde. Voor slechts een enkeling een derby zonder enige voorkennis. Richard van Hooijdonk kijkt onbevangen vooruit!

Van Adrie Leenaerts, Rinus Bakx, via het trio Deelen/Terrana/In de Weij naar Dennis Wilting. Enkele METO-anen met een Puts verleden. Illustere doch niet tot de verbeelding sprekende namen voor de sinds dit seizoen nieuwe roerganger van Grenswachters Richard van Hooijdonk. In de zomer kwam hij voor zijn eerste klus als hoofdcoach over vanuit Achtmaal. Inmiddels is hij enkele maanden wijzer. "Vanaf de eerste gesprekken had ik een goed gevoel bij Grenswachters. Als assistent kon ik me nog wel eens verschuilen en in de luwte meekijken. Hier heb ik van geleerd en probeer deze kennis in Putte mee te nemen. Het verenigingsbelang staat voorop, daarna het team en uiteindelijk het persoonlijke. Voor een kleine vereniging als Grenswachters betekent dit dat we elkaar nodig hebben en op momenten dat we moeilijk zitten moeten bijspringen. Het klopt inderdaad dat ik mijn debuut op zaterdag heb gemaakt", lacht Richard van Hooijdonk.

Uitdagingen

De nieuwbakken oefenmeester zag een zestal spelers uit de selectie vertrekken. Hierdoor was versnelde verjonging noodzakelijk. Van Hooijdonk: "Wekelijks hebben we te maken met er diverse uitdagingen. Ik ben blij dat de jonge gasten het heel goed opgepakt hebben. Pech is echter het groot aantal blessuregevallen waar we mee te kampen hebben. Stuk voor stuk op zichzelf staande gevallen van bespelende spelers als gevolg van soms iets te grof ingrijpen door de tegenstander. Na het wegvallen van keeper Stijn van den Bosch dachten we in Jurgen Cornelis een goede opvolger te hebben. Een kapotte meniscus speelt hem echter parten waardoor nu Dennis Dam de honneurs in de goal waarneemt."

Ondanks personele problemen koestert Grenswachters een redelijke seizoenstart en is de enige Woensdrechtse vereniging met een 100% score in eigen huis. "Zonder overigens Vivoo te kort te doen, maar we misten enkele sterkhouders en zij speelden dit prima uit. We spelen naar eigen vermogen wedstrijd voor wedstrijd, zonder dat we ons hierbij extra druk opleggen. Vorig seizoen werd over een titel gesproken en speelde men uiteindelijk tegen degradatie. Onze eerste doelstelling is onderin wegblijven, kijken of we in de middenmoot aan kunnen sluiten en als het meezit misschien voor een periode meegaan. Verder dient men niet alleen te denken dat je beter dan de tegenstander bent, maar er zal sowieso ook strijd geleverd moeten worden!"

Prognose

Onbekend met het Woensdrechtse derbyvoetbal van weleer moet Richard van Hooijdonk de statistieken schuldig blijven. "Ik weet dat METO een voetballende ploeg heeft met een veel scorende spits. Historie? De laatste viermaal Putse winst? Ja, leg de druk maar hier neer! Prognose? Eerste ingeving 3-1. Met een 1-0 zege ben ik ook tevreden hoor", knipoogt Richard van Hooijdonk.