Afbeelding

Dorpsraad Halsteren bijeen voor tal van kwesties

Algemeen

HALSTEREN - Dorpsraad Halsteren is na het 'zomerreces' weer bijeengekomen voor de maandelijkse ledenvergadering in ontmoetingscentrum de Wittenhorst. De bijeenkomsten van Dorpsraad Halsteren vinden doorgaans plaats op de eerste donderdag van de maand en zijn vanaf 20.00 uur openbaar.

Eerste onderwerp op de omvangrijke agenda vormden twee gewijzigde bouwplannen voor de Wouwseweg in Halsteren, op het terrein van Zuneha en HEMI. Luuk van Baalen namens gemeente Bergen op Zoom en Stefan van Loon van woningcorporatie Stadlander lichtten de plannen toe. De gemeente heeft bestuurlijk met Stadlander gesproken over de aanpak van de locaties met woon- en bedrijfsbestemming. Het terrein van de afgebrande HEMI ligt al geruime tijd braak. Er zijn diverse mogelijkheden het te benutten. In eerste instantie waren er 2/3 huur- en 1/3 koopwoningen gepland. Huisvesting van statushouders viel hieronder. "Dit investeringsplan is echter geen haalbare kaart voor Stadlander waardoor gekeken is naar andere doelgroepen, richting kopers. Het nieuwste plan is hier een uitvloeisel van. Op het plan dat vorig jaar ter visie is gelegd kwamen 260 reacties", legt Stefan van Loon uit. "Het gaat om twee rustige buurtjes waarin nu grondgebonden woningen zijn gepland. De gemeente zal het gebied inrichten. Het betekent rehabilitatie van de Wouwseweg. Een gedeelte van de aanpak van de weg zelf en van de Buurtweg kan eerder aangepakt worden als de plannen doorgaan. Alle bomen blijven onderdeel van het nieuwbouwplan en het beheer ervan blijft bij de gemeente", licht Luuk van Baalen toe. De opzet van beide buurten is rijwoningen van rond de 300.000 euro, twee-onder-één-kappers van 400.000 euro, dit alles onder architectuur gebouwd en in een mooie variatie. "In verband met stikstof in de wijk verwachten we geen lang uitstel want de locatie ligt 3 kilometer van natuurgebied."

Eugène van den Eijnden van de Dorpsraad merkte op dat een eerste kans tot zienswijze indienen van kracht is. "Er komt nu een geheel ander plan dat misschien louter positief wordt ontvangen, maar toch ..." Ook informeerde hij of er behoefte is aan nieuwbouw voor starters. "Dit is een keuze van de gemeenteraad. Aan woningbouw is constant behoefte. We wachten nog op onderbouwing vanuit de stikstof visie maar verwachten dat eind dit jaar de verkoop kan opstarten. Per locatie moet 70 procent van de woningen verkocht zijn. We denken op locatie Ambachtsweg te starten", aldus Van Baalen. De Dorpsraad is blij dat de al zo lang verpauperde locatie van Zuneha eindelijk gesloopt gaat worden.

Antoniusmolen
Bij de behandeling van de notulen kwam de bouw van een zorghuis op het terrein van de Antoniusmolen aan de Halsterseweg ter sprake. Pascal Delahaije wilde weten waarom een visie vanuit de dorpsraad ontbreekt. Voorzitter Piet Soffers legde uit dat het gaat om terrein van een particulier die in zee gaat met een stichting en dat de dorpsraad het plan voor het eerst aanhoorde. Eigenaar van het terrein en molen Piet Withagen liet weten dat 'eerst de bedoeling was in de molen een Pannenkoekenhuis te vestigen maar dat hier teveel haken en ogen aan zaten. Withagen is benaderd door Zorghuys Steenbergen die er in landelijke sfeer van de molen een 'schitterend gebouw wil wegzetten'. "Bouwvallige schuurtjes en de molenaarswoning op het terrein zouden dan gesloopt worden. De molen blijft behouden en wordt overgedragen aan de Stichting Sint Antoniusmolen", aldus Piet Withagen, die lovend is over het plan dat nu bij Welstand van de gemeente ligt. Ontwikkelaar Erwin Goudriaan uit Steenbergen laat desgevraagd weten: "We willen het plan eerst aan omwonenden voorleggen alvorens er verder mee naar buiten te treden."
Sjef Robben, sinds 1990 woonachtig in Halsteren en zoon van een molenaar op Kaatsheuvel, wil 'het authentieke beeld van het complete molenaarserf' behouden, 'omdat dit vrij uniek is'. "Het zou mooi zijn de molenaarswoning in te passen in de nieuwe situatie." Piet Withagen reageerde: "Het onderkomen huis staat er pas 75 jaar maar de molen al 200 jaar. De schuurtjes staan op instorten. Exploitatie van de molen kost ieder jaar geld. Evalueer het plan en geef als dorpsraad aan erachter te staan."

Verkeerssituaties
Met betrekking tot diverse verkeerssituaties bleek al eerder dat de Wouwseweg aangepakt gaat worden. In de Burgemeester Elkhuizenlaan is het de bedoeling voor het oog voorzieningen te treffen om verkeer af te remmen. Langs de Halsterseweg komen toch fietspaden aan twee kanten van de weg. Dit is door een ruime meerderheid besloten in commissieverband en komt niet meer in de raad. Parkeren bij Sportpark de Beek blijft met name bij voetbaltoernooien een probleem. Nieuw lid van de dorpsraad Ben Kannekens hierover: "Bij een groot toernooi van Sabic was het parkeren onlangs wel goed geregeld; echter bij een internationaal jeugdtoernooi ontstond een levensgevaarlijke situatie. Het is niet alleen een taak voor de gemeente maar vooral voor de verenigingen op het sportpark zelf om parkeren in goede banen te leiden."

Toch een fietspad aan beide kanten
Gebruik van de nieuwe laad- en losplaats voor vrachtwagens bij winkels tegenover het plein Vogelenzang in de Dorpsstraat gaat steeds beter maar soms is de ruimte te klein voor grote vrachtwagens. Het 'probleem' doet zich vooral voor bij enkele landelijke ketenzaken.
Dat belijning op rotondes al in april zou gebeuren en nog steeds niet is uitgevoerd werd in de dorpsraad betreurd. Vanaf de publieke tribune werd gewezen op het stukje fietspad nabij de rotonde Steenbergseweg (Zuneha) dat vroeger tweerichtingsverkeer had en nu niet meer maar nog wel dusdanig wordt gebruikt. In de Dorpsstraat zou de kruising met Groenendaal en Kapelaan Molstraat een lastig punt vormen.

Zweedse woningen
Behoud van de zes Zweedse watersnoodwoningen aan de Zweedsestraat behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Wout Huijgens van de werkgroep die zich hiermee bezighoudt legde uit dat 'de werkgroep op 23 september is uitgenodigd voor een gesprek met de woningcorporatie'. "Stadlander wil dat de huizen als één blok verkocht worden. Ook zouden de huizen eerst nog aan de huurders aangeboden kunnen worden. Een drietal gegadigden heeft de Zweedse woningen intussen bezichtigd. Behoud is nog geen verloren zaak."

Openluchtzwembad
"Zwembad de Melanen in Halsteren beleefde een topseizoen en het opgeknapt overdekt bad de Schelp in Bergen op Zoom ziet er prachtig uit", stelde dorpsraad-voorzitter Soffers. "Jammer van de toestanden (rond het betasten van meisjes, red.) die zich op de openingsdag hebben afgespeeld. Op 23 oktober is er een overleg over de zwembaden. Als dorpsraad maken we ons wel zorgen over de apparatuur van openluchtbad De Melanen. In plaats van drie maanden heeft het bad twee volle jaren gedraaid. Het bad blijft open, dat heeft de gemeenteraad duidelijk uitgesproken. Technisch onderhoud baart ons wel zorgen, echter we hebben vertrouwen in het management van de baden, dat achter ons staat."

Fietspaden polder
Vanuit de werkgroep die zich bezighoudt met de realisatie van een fietspad in de Auvergepolder werd duidelijk dat dit op zich laat wachten. Peter Hogerheijde: "Als werkgroep gaan we gewoon door, al blijft het een langdurig traject." Cora Hoogcarpsel vult aan: "Er wordt over meegedacht maar het blijft een lange weg met veel afslagen. Het plan is intussen helemaal geactualiseerd. Samengevat zijn er twee speerpunten: - het waterschap is voor 90 procent gesprekspartner. Er komen veeroosters, paden et cetera; - gelukkig zitten veel mensen die als belangrijke lobbyisten beschouwd kunnen worden in het waterschap. Kortom: we gaan met het beleidsplan voor een fietspad in de Auvergnepolder aan de weg timmeren."

Rond de aanleg van een inundatiepark en de klankbordgroep West-Brabantse Waterlinie blijft het stil. Archeologisch onderzoek op de geplande locatie bij Fort de Roovere speelt hierbij mee. Een fietspad door 't Laag moet tijdig gerealiseerd worden in het kader van Landschap van Allure, anders vervallen er tonnen.

Hek retentievijver
Plaatsen van hekwerk langs een stukje van de retentievijver aan de Jannelandseweg/Tholenseweg speelt al tien jaar. Jos van Trijen: "Je wordt hiervoor van het waterschap naar de gemeente gestuurd. Er zijn bejaarde mensen die niet richting Tholen durven te fietsen. Kan hier eindelijk eens iets aan gebeuren?" De dorpsraad gaat verzoeken een afrastering te plaatsen op een kort stukje langs de retentievijver.

In de rondvraag werd nog meegedeeld dat het 'illegaal' mountainbikeparcours in de Melanen wordt gedoogd.
Aanleg van ondergrondse afvalcontainers en plaatsen van een extra plasticcontainer vanuit Saver op diverse locaties duurt langer dan gepland.

Openbaar vervoer
Openbaar vervoer en wijzigingen in routes van bussen houdt de gemoederen ook bezig. Jos van Buijten: "De Provincie heeft in overleg met Bravo besloten dat de buslijn door het dorp in Halsteren en Lepelstraat verdwijnt. De route gaat van rotonde Vogelenzang richting de Ram. Er ontstaan bewegingen voor voetgangers. Bijvoorbeeld vanuit wijk de Beek moet je over de onveilige Beeklaan en de Kruisberg. Op 30 september is er vergadering om alternatieven aan te dragen aan de wethouder. Een beetje raar terwijl al duidelijk is dat de routes vervallen. Als er per dag 8 mensen opstappen aan de Burgemeester Elkhuizenlaan op de Beek is verandering ook weer wel begrijpelijk." Overigens is busvervoer voor scholieren geregeld en er gaat vanuit Lepelstraat een busje met vrijwilligers rijden dat mensen thuisbrengt.

De volgende vergadering van Dorpsraad Halsteren is donderdag 3 oktober.