Petrus en Marie de Backer ontvangen een kopie van hun huwelijksakte van wethouder Kielman.
Petrus en Marie de Backer ontvangen een kopie van hun huwelijksakte van wethouder Kielman.

Diamanten paar denkt aan de 70

Algemeen

WOENSDRECHT – Het was een mooi gezicht: een verbaasd bruidspaar en een onwennige wethouder, die allebei diep onder de indruk zijn van het feit dat ze te gast zijn op een 60-jarig huwelijksfeest, op dinsdag 17 september. Petrus en Marie de Backer-van Hoof trouwden in 1959, en kijken alvast vooruit naar hun 70-jarig huwelijk.

Wethouder en loco-burgemeester Henk Kielman kwam naar Non Plus Ultra om het echtpaar De Backer-van Hoof te feliciteren. Hij bracht niet alleen een bos bloemen, maar ook een kopie van hun officiële huwelijksakte uit 1959 mee. "Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen", zei de wethouder, "normaal feliciteert de burgemeester diamanten bruidsparen, dit is de eerste keer dat ik voor hem waarneem. Ik kan alleen maar zeggen dat ik diep onder de indruk ben, en dat ik hoop dat ik mijn 60-jarig huwelijk zelf ook ooit mag meemaken."
Al die belangstelling hoeft voor Petrus en Marie niet zo. "We zijn blij dat we de 60 jaar gehaald hebben", is hun nuchtere vaststelling. "En we hopen dat we er nog minstens tien jaar bij krijgen!" Eerder dit jaar was het ook al groot feest, toen Marie en Petrus beiden de leeftijd van 90 jaar bereikten. Allebei zijn ze nog behoorlijk goed ter been, en Petrus rijdt zelfs nog auto. De twee ontmoetten elkaar op de boerderij waar Marie werkte en Petrus steeds maar weer boodschappen kwam doen, om maar in contact te komen met dat mooie meisje. Dat lukte, en in 1959 werd Marie mevrouw De Backer. Na hun huwelijk vonden Marie en Petrus elkaar in hun activiteiten voor de kerk in Hoogerheide, waar Petrus jarenlang koster was en waar hij nu nog zingt in het seniorenkoor. Zijn Marie horen zingen vond hij altijd prachtig, maar sinds ze in 2013 een tia kreeg gaat dat moeilijk. Dat wil zeggen, tot de viering van hun diamanten huwelijk in de kerk. "Toen heeft ze heel even een stukje gezongen, en hoor ik haar stem weer net als vroeger", zegt Petrus, "dat vond ik zo vreselijk mooi." Samen kregen Petrus en Marie twee zoons, Adrie en Martin. Eén van hun twee kleinzonen, Nino, was niet aanwezig bij het 60-jarig huwelijk van zijn oma en opa, omdat hij als marinier actief is bij de noodhulp op de Bahama's. "We missen hem heel erg", zeggen Marie en Petrus, "maar we zijn ook heel trots op hem."