Afbeelding

De Melanen weer een stukje schoner

Algemeen

HALSTEREN - Meer dan veertig mensen staken op World Cleanup Day de handen uit de mouwen in natuurgebied De Melanen in Halsteren.

Door het hele land werden op World Cleanup Day 2019 acties georganiseerd. Bedrijven, scholen, sportverenigingen, vrienden en familie staken deze dag de handen uit de mouwen om Nederland een grote schoonmaakbeurt te geven. Voor de opruimactie in De Melamen werd het initiatief genomen door Nicole IJzermans. Ze organiseerde een opruimwandeling en mocht op deze zonovergoten dag rekenen op een grote opkomst. Meer dan 40 enthousiaste mensen waren op de opruimwandeling in Halsteren aanwezig om mee te helpen. "Ik had niet durven hopen op zoveel positieve reacties en aanmeldingen toen ik een aantal weken geleden foto`s plaatste op Facebook van het toenemende afvalprobleem in het natuurgebied De Melanen met een oproep om samen de handen uit de mouwen te steken", aldus IJzermans. "Ik ben dan ook ontzettend blij met alle hulp, steun en medewerking die ik de afgelopen weken heb mogen ontvangen. Het is een geweldige ervaring om zoveel mensen, jong en oud, met veel enthousiasme en knijper aan de slag te zien."

In heel Nederland deden er 15.673 mensen mee met in totaal 1361 opruimacties. Er werden 77.681 items opgeraapt. 61 procent van het afval was van plastic. 17 procent waren blikjes (metaal/aluminium). 16 procent bestond uit papier. De landelijke organisatie maakte ook de top 6 van meest gevonden merken is: Red Bull, Heineken, McDonald's, Marlboro, Coca Cola en Anta Flu. "In Halsteren hebben we samen meer dan dertig zakken afval uit het natuurgebied weggehaald. Naast het gebruikelijke afval zoals plastic, blik en sigaretten waren er ook wat meer opmerkelijke vondsten zoals een volle gereedschapskist, een visserstoel gedumpt in een boom en een grote radiografische auto met benzinemotor."

Normaal vraagt IJzermans als wandel-/natuurcoach de mensen meestal zoveel mogelijk op de paden te blijven. "Dit keer riep ik op om juist zoveel mogelijk van de paden af te gaan, omdat het afval in het hele natuurgebied is gewaaid.Echt bizar wat er soms achteloos gedumpt wordt in de natuur. Ook ligt er met regelmaat grote hoeveelheden confetti, dit is nauwelijks op te rapen en is vaak van plastic dat achterblijft in het milieu. Zo jammer, en er zijn genoeg afbreekbare alternatieven om een feestje te vieren zoals rijst of papier, die echt niet meer geld hoeven te kosten." Tijdens de wandeling was er volgens haar een groot gevoel van saamhorigheid en positiviteit. Onder het genot van een drankje op het terras van Monkeytown werd er gezellig nagepraat en bleek er veel animo voor een vervolg.