Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
De vrijwilligers van de Woensdrechtse dependance van de Voedselbank hopen dat meer mensen hen weten te vinden.
De vrijwilligers van de Woensdrechtse dependance van de Voedselbank hopen dat meer mensen hen weten te vinden.

Voedselbank Woensdrecht vermoedt dat er meer behoefte is aan hulp

GEMEENTE WOENSDRECHT – Al 8 jaar heeft Voedselbank Goed Ontmoet een dependance in de gemeente Woensdrecht, die wekelijks ruim dertig mensen van hulp voorziet. Gezien de armoedecijfers in de gemeente vermoedt floormanager Leo den Heijer dat het aantal mensen dat de voedselbank nu weet te vinden slechts het topje van de ijsberg is.

De Voedselbank is er voor mensen die moeten rondkomen van zo'n 50 euro per week. Vijf jaar als vrijwilliger bij de Voedselbank hebben Leo den Heijer geleerd dat schrikbarend veel mensen het met zo'n luttel bedrag moeten doen. "In onze gemeente is behoorlijk wat armoede. Ik zie hier mensen waaraan ik vroeger lesgaf die door een faillissement in de problemen zijn geraakt, ik zag een man die een week lang op knakworstjes leefde en ik zie regelmatig mensen huilend weggaan. Het is vaak erg lastig om hulp van de Voedselbank te accepteren. Mensen modderen door tot het écht niet meer gaat en dat is jammer. Onze hulp is er voor wie 'm nodig heeft!"

Hulp van de Voedselbank begint met een intake waarin de volledige financiële situatie van de hulpzoekende in kaart wordt gebracht. Wie in aanmerking komt voor hulp kan gedurende drie jaar elke week een voedselpakket ophalen in de Remise in Calfven. "We zijn erg blij met onze locatie", zegt Den Heijer, "we hebben een ruime loods op een discrete locatie. Hoe jammer dat ook is, we zien vaak dat mensen zich schamen. Ze worden hier liever niet gezien, en daarom is het fijn dat we een locatie hebben die niet in het dorpshart ligt."

De Voedselbank in Woensdrecht wordt bemand door acht vrijwilligers, die allemaal graag een helpende hand bieden aan hun minderbedeelde dorpsgenoten, maar die ook alles weten over voedselveiligheid. Een voedselpakket bestaat onder andere uit brood, vlees, groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook uit zaken als shampoo. "We hebben goede relaties met supermarkten, bakkers en fruitboeren in de regio", zegt Den Heijer, "ons pakket is daardoor vaak mooi uitgebreid. Daar zijn we blij mee, want zo kunnen we zorgen dat het de inwoners van Woensdrecht aan niets hoeft te ontbreken." Wie in aanmerking denkt te komen voor hulp van de Voedselbank kan worden doorverwezen door cliëntondersteuners of de BWI, maar kan zich ook elke donderdagmiddag tussen 15.00 uur en 17.00 uur melden bij de Voedselbank op de Remise.

Meer berichten