Wethouder Lars van der Beek overhandigt een hardloophesje aan Rokaia.
Wethouder Lars van der Beek overhandigt een hardloophesje aan Rokaia.

"Hardlopen voor iederéén"

Algemeen

HOOGERHEIDE – Als ervaren hardlooptrainer weet Esther van den Berg als geen ander hoe je mensen kunt leren hardlopen. En iederéén kan hardlopen, is haar stellige overtuiging. Op 6 februari begon haar cursus Learn2Run Woensdrecht, met iets meer deelnemers dan verwacht.

"Vooraf had ik gerekend op zo'n 20 deelnemers", zegt Esther van den Berg ietwat onthutst. Op het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide staat ze op woensdagavond 6 februari tussen zo'n 45 gemotiveerde, beginnende hardlopers. Ruim het dubbele van het verwachte aantal. "Zoveel mensen kan ik in mijn eentje niet trainen", zegt Esther. Daarom riep ze de hulp in van Ferry Leutscher en Marijn Verdult, haar collega's bij de Bergse atletiekvereniging Spado. Met zoveel animo kan Esther ook niet anders dan nadenken over een vervolg: "Dat sluit ik zeker niet uit!", zegt Esther.

Zeven jaar geleden deed Esther van den Berg zélf een beginnerscursus, ze was toen 42. Later dat jaar liep ze haar eerste marathon, en inmiddels prijkt zelfs de prestigieuze marathon van New York op haar erelijstje. "Het mooie van hardlopen is dat iedereen het kan leren, en iedereen kan deze sport op zijn eigen niveau beoefenen. Dat hardlopen geen kostbare sport is, is ook mooi meegenomen", vertelt ze. Esther vervolgt: "Hardlopen is een fijne manier om je hoofd leeg te maken en het is bovendien erg goed voor je conditie. In mijn omgeving hoorde ik vaak mensen zeggen dat ze wel willen hardlopen, maar niet weten hoe te beginnen. Daarom ben ik deze cursus gestart, zodat iedereen ontspannen, efficiënt en blessurevrij kan leren lopen."

Esther raakte over haar cursus in gesprek met de BWI en buurtsportcoach Jacky Jansens. Via het sportfonds van de BWI wordt het minder draagkrachtigen mogelijk gemaakt om deel te nemen aan de cursus, en werden ook mantelzorgers uitgenodigd om deel te nemen. "Dat past bij mijn idee dat hardlopen bij uitstek een sport voor iedereen is", zegt Esther. "Voor iedereen" betekent óók voor statushouder. Jacky Jansens wist zes Syrische dames en één Syrische heer over te halen om óók deel te nemen aan de cursus. Areej (18) en Rokaia (37) kunnen niet wachten om te beginnen. "Hardlopen is een mooie sport!" vindt Areej, "en het is erg leuk om dat samen te doen." Dat vindt Rokaia ook: "Hardlopen is ontspannend en goed voor je conditie. Maar deze cursus is voor ons ook een mooie manier om sociale contacten op te doen en ons Nederlands te oefenen!"

Wethouder Lars van der Beek – ook een fervent hardloper – opende de cursus door aan Rokaia een hardloophesje uit te reiken. In vijftien weken gaat Esther van den Berg de beginners opleiden tot ervaren hardlopers die minstens vijf kilometer moeiteloos kunnen lopen. "Hardlopen is heel leuk", zegt wethouder Van der Beek, "Esther heeft vorig jaar mijn trainingsschema voor de Marathon van Rotterdam opgesteld, dus ik weet dat ze goed is. Het zal ook voor jullie heus wel eens zwaar zijn, en Esther spaart je niet, maar als je deze cursus voltooit heb je iets om trots op te zijn, en weet hoe mooi deze sport is."

Esther van den Berg spreekt haar cursisten toe.