Monika Mielke weet het: de Huijbergse vriendelijkheid kost niks.
Monika Mielke weet het: de Huijbergse vriendelijkheid kost niks.

De Huijbergse vriendelijkheid kost niks

Algemeen

HUIJBERGEN – Misschien valt ze een beetje weg tegen de achtergrond van al het wielergeweld, maar zonder haar zou het toch niet hetzelfde zijn. Monika Mielke is het gezicht van MFC De Kloek in Huijbergen, en omdat daar de permanence van het NK Veldrijden is gehuisvest, is Monika Mielke de gastvrouw van het NK. Zij is het eerste vriendelijke gezicht dat de renners zien, en in Huijbergen kost vriendelijkheid niks.

"Het is wel speciaal hoor, een Nederlands Kampioenschap in zo'n klein dorp als Huijbergen", zegt Monika Mielke (43). Monika is gastvrouw in hart en nieren, haar vak zou je bijna haar roeping kunnen noemen. "Ik ben altijd vrolijk, ik kan met iedereen overweg en ik kan iedereen zich thuis laten voelen", zegt ze, "geen idee waarom. Zoiets kun je volgens mij niet leren, dat zit gewoon in je."

Van de wielersport weet Monika niet veel, maar ze voelt zich wel nauw betrokken bij het NK Veldrijden. "Mathieu van der Poel zou ik wel herkennen als hij De Kloek binnenkwam hoor", zegt ze, "dan zou ik zeker een selfie met hem maken. Maar dat ik weinig van de sport weet maakt niet veel uit. Het is belangrijk dat de renners en juryleden ergens terecht kunnen. De Kloek is ideaal, er is alle ruimte en er kan gedoucht worden. Ik zorg dat iedereen hier terecht kan op de wedstrijddagen, ik zet koffie, ik wijs iedereen de juiste ruimtes en ik begroet iedereen vriendelijk. Vooral dat laatste is van belang. Als ik een volledig gefocuste renner "goedemorgen" wens en een lachje terugkrijg, dan is mijn dag goed."

MFC De Kloek is al jaren het 'thuis' van de Huijbergse veldrit. Ook als het Wielercomité in De Kloek komt vergaderen staat Monika voor ze klaar. "De organisatie is een hechte, intieme club", zegt ze, "dat is fijn, en het is misschien ook wel de reden dat het grootste deel van Huijbergen de veldrit op handen draagt. Het is ook niet niks, een NK in Huijbergen!" Met Monika's trots zit het wel goed, renners, juryleden en pers kunnen gerust zijn dat alles in MFC De Kloek feilloos verloopt. "Ik ben wel eens bang dat er een stroomstoring optreedt of internet niet werkt, maar dat is nog nooit gebeurd. Ik vertrouw erop dat het ook met het NK feilloos verloopt." Als dat is gelukt rest Monika nog maar één taak: "Na de wedstrijd willen de juryleden vaak een hapje eten. De renners zal ik niet zien, die nemen een douche en gaan dan naar huis. Ik zou het wel leuk vinden als ze hier een biertje namen, maar daar reken ik maar niet op."