Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Lars van der Haar werd in 2015 Europees Kampioen in Huijbergen, kan hij Mathieu van der Poel verslaan bij het NK?
Lars van der Haar werd in 2015 Europees Kampioen in Huijbergen, kan hij Mathieu van der Poel verslaan bij het NK?

Huijbergen schrijft wielerhistorie

HUIJBERGEN – Het vijfde NK Veldrijden op Huijbergse bodem staat op het punt van losbarsten. Mathieu van der Poel is de topfavoriet en publiekstrekker, elke wielerfan wil deze levende legende zien knokken om de kampioenstrui op het mooiste parcours ter wereld. Het evenement is gratis toegankelijk en daarom trekken duizenden Nederlandse én Belgische fans in het weekend van 12 en 13 januari naar Huijbergen. In dat weekend wordt daar namelijk geschiedenis geschreven.

Soms wordt Mathieu van der Poel bekritiseerd, omdat hij zo oppermachtig is dat hij de sport van z'n spanning zou beroven. Tijdens het NK Veldrijden in Huijbergen zal het aan spanning niet ontbreken, denkt Jeroen van Wezel van het Huijbergse Wielercomité. Ook hij denkt dat Mathieu van der Poel de torenhoge favoriet is, maar ziet genoeg ingrediënten voor een heuse thriller: "Achter Mathieu wordt het een fantastische strijd. Joris Nieuwenhuize, David van der Poel, Corné van Kessel en Lars van der Haar zijn allemaal beresterk en gebrand op een goed resultaat. De renners die bij ons aan de start staan vormen simpelweg de wereldtop. Dat geldt trouwens ook voor de dames: Vos, Betsema, Brand, Kaptijns en Europees Kampioen Annemarie Worst - ze staan allemaal aan de start. Zelfs Belgische fans en leden van de Belgische pers verkiezen Huijbergen boven het Belgisch Kampioenschap dat op diezelfde dag in Kruibeke wordt verreden. Ze zien Mathieu als halve Belg en houden van de sport. Wat je op 12 en 13 januari in Huijbergen kunt zien, is het veldrijden op z'n allermooist. Dit wordt een NK om nooit te vergeten." Voor Mathieu van der Poel is er in Huijbergen niets dan lof: "Hoe vaak krijg je de kans om zo'n grootheid aan het werk te zien?", zegt Van Wezel. Lees verder op pagina 25.

"Als fan weet je gewoon dat je met Mathieu een heel bijzondere veldrijder in actie ziet. Ik zag 'm onlangs trainen op ons parcours, en ik zag hoe hij de tijd nam om met een paar jonge fans op de foto te gaan. Dan zie je hoeveel hij van zijn sport houdt, door zo'n klein gebaar hou je de sport populair. Daarom hebben we er voor gekozen om voor dit NK geen entree te heffen. We willen dat mensen gratis kunnen komen genieten van topsport op wereldniveau. Die kans willen we ze niet ontnemen. Als het weer meezit hopen we dat de Huijbergse bossen straks bevolkt worden door duizenden fans. Dat is onze droom."

Die topsport zie je ook op zaterdag, belooft Van Wezel. "Het deelnemersveld bestaat uit bijna 450 renners. Op zaterdag rijden bijvoorbeeld de amateurs, maar laat je door dat woord niet misleiden - Erik Dekker gaat daar voor de trui, en voor wie het vergeten is: hij won onder andere de Amstel Gold Race, drie NK's in de individuele tijdrit en vier touretappes. Dekker is een legende, die verschrikkelijk goed kan fietsen. Ook hem kun je in Huijbergen zien." Na de wedstrijden zorgen de lokale DJ Dave en de Putse zanger Ron van Hoof voor de nodige sfeer, zodat de fans nog lang kunnen blijven napraten. Redenen om niet naar Huijbergen te gaan zijn er niet. "Ik kan er geen bedenken!" lacht Van Wezel.

Wielercomité Huijbergen levert een wereldprestatie door haar vijfde NK Veldrijden gratis toegankelijk te maken, maar moet natuurlijk wel zorgen voor een sluitende begroting. Daarin hebben Van Wezel en zijn comitégenoten alle vertrouwen. "Food en drinks worden een belangrijke inkomstenbron, onze cateraar, Verswijveren uit Halsteren, zorgt voor topkwaliteit! Tijdens het NK zoeken we op de mooiste punten van het parcours naar "Vrienden van het NK". Dat zijn alle fans die vrijwillig een donatie willen doen. Dat is niet verplicht, maar we hopen dat de échte fans ons willen helpen, zodat we er op die manier voor kunnen zorgen dat we in Huijbergen nog veel vaker wielerhistorie kunnen schrijven. We houden van deze sport, en we willen er alles aan doen om die zo mooi mogelijk te maken. We hopen op duizenden bezoekers, zij maken het voor ons de moeite waard!"

Meer berichten