Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Sint-Maarten en 11-11 viering in Altere

Algemeen

HALSTEREN - 'Laot oe verROOVERE!', zo luidt het nieuwe motto voor de Alterse Vastelaoved 2019. Op zondag 11 november zal het feest van Sint-Maarten en 11-11 weer gevierd worden.

Op uitnodiging van de "Club van de pijl die niks raokt" trokken de boeren van de boerenploeg op 1 november met militaire precisie door Halsteren. Er werd in de straat het Blazoen trouw gezworen aan de Alterse Vlag en de straat, het Vizier, werd verkend. Bij het mussengevecht werd een kussengevecht gehouden op het stalen ros en in het Lindenlaantje moest men ringsteken. Na de Brabantse Wallen te hebben bezocht eindigde het gezelschap bij de Spinool waar de ingrediënten klaar stonden voor een goed Alters biertje. Gerst, een "opke leut" en een houtje om het vuur goed op te stoken. Met een fles Alters Spice bier kregen de boeren hun uitnodiging voor de 11-11 vergadering, hun motto onderscheidingsteken voor: Laot oe verROOVERE!

Op 11 november zal het feest van Sint-Maarten en 11-11 weer gevierd worden. Sint-Maarten is nauw verbonden met Halsteren. Zo staat hij in het voormalige gemeentewapen, de Sint Martinuskerk is naar hem vernoemd en zijn er diverse verwijzingen binnen het dorp naar hem. 11 november is ook de start van het nieuwe carnavalsseizoen. 11 is al van oudsher het getal van de zotten en dwazen. Om die reden start het carnavalsseizoen op d'n elfde van d'n elfde (11-11). Meestal worden de 11-11 vieringen, vanwege het late tijdstip, alleen door volwassenen bezocht.

Net als voorgaande jaren zal de Stichting Alterse Carnaval, speciaal voor de kinderen, beide feesten weer combineren op 11 november. Dit wordt gedaan in de vorm van een Lampionnenoptocht die zal starten bij de Sint Maartenschool op het Sint Maartenplein en die zal eindigen bij 'De Spinool' op het Burg. Mastboomplein te Halsteren. Verzamelen is om 18:44 uur. Alle kinderen uit Halsteren worden van harte uitgenodigd om mee te doen en krijgen na afloop een verrassing. Ze kunnen zelf een lampion meebrengen, of kopen voor €2,-.